möjligheter att skaffa pass

Skriftlig fråga 2004/05:1280 av Gunnarsson, Rolf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-03-18
Anmäld
2005-03-18
Besvarad
2005-03-23
Svar anmält
2005-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 mars

Fråga 2004/05:1280

av Rolf Gunnarsson (m) till justitieminister Thomas Bodström om möjligheter att skaffa pass

Den nya passhanteringen drar inte bara undan fotojobben för en rad etablerade fotohandlare utan stora svårigheter kommer att finnas för folk boende på mindre orter och samhällen. Jag kan ta Malung och Sälen eller boende i Vansbro och Älvdalens kommuner i Dalarnas län som exempel. Boende på dessa orter kommer, om inga ändringar sker, att få ta sig till Mora för att få sina pass. Det har räknats ut att resekostnaden kan komma att bli ca 500 kr. Och om endast dagtid gäller för att få pass måste folk också ta semester eller begära ledigt en dag för detta ärende. Detta kan väl knappast vara riktigt? Bensinskatten och höga bilkostnader är redan i dag en stor utgift för boende i dessa områden.

Det finns polis i Malungs kommun som med fördel skulle kunna sköta passhanteringen för de boende i Malungs kommun.

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta så att problem, av de slag som här redovisats, inte ska uppkomma då den nya passhanteringen införs?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1280 besvarad av

den 23 mars

Svar på fråga 2004/05:1280 om möjligheter att skaffa pass

 

Justitieminister Thomas Bodström

Rolf Gunnarsson har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag tänker vidta för att underlätta uthämtning av nya pass.

Regeringen har nyligen beslutat om en proposition i vilken föreslås ett antal åtgärder för att höja säkerheten i svenska pass. En av dessa åtgärder är att införa så kallade biometriska uppgifter i passen. I propositionen föreslås att en passökande ska vara skyldig att hos en passmyndighet ta en bild i digitalt format av sitt ansikte. Den föreslagna ändringen av passansökningssystemet innebär en mycket viktig del i strävan att öka säkerheten i pass. Det är också viktigt att det pass som lämnats ut till passökanden fungerar vid en gränskontroll. Passmyndigheten bör därför kontrollera det biometriska underlaget i passet innan det lämnas ut till passökanden.

I fråga om var passen ska lämnas ut till passökanden avgörs det av Rikspolisstyrelsen och de lokala polismyndigheterna. Denna fråga regleras alltså inte i passlagen.

Rikspolisstyrelsen ansvarar för att fördela polisens anslag mellan polismyndigheterna, medan polismyndigheterna ansvarar för hur verksamheten ska bedrivas, till exempel var det ska finnas passexpeditioner. Något hinder för polismyndigheterna att använda sig av så kallade utlämningsställen finns inte. Därmed kan de lokala polismyndigheterna skapa möjlighet för passökanden att hämta ut sitt pass vid annan polisstation än där passansökan görs.

Enligt uppgifter från Rikspolisstyrelsen har flera polismyndigheter, bland annat polismyndigheterna i Norrbotten, Västerbotten och Södermanland beslutat sig för att använda sig av passutlämningsställen.

Enligt uppgift från Polismyndigheten Dalarna har den nyligen beslutat, efter förslag av en partssammansatt arbetsgrupp, att Avesta, Ludvika, Falun, Mora och Borlänge ska vara passorter. För närvarande är frågan om passorterna ska kompletteras med ytterligare passutlämningsställen under beredning.

Det är i sammanhanget viktigt att framhålla att det måste finnas möjlighet kontrollera underlaget i passet före utlämnandet. Enligt uppgifter från Rikspolisstyrelsen behövs för detta ändamål endast en enklare utrustning. Rikspolisstyrelsen håller för närvarnade på att ta fram en sådan utrustning.

I passärende inom riket tas det i dag ut avgifter som disponeras av polismyndigheterna och som syftar till att ge full kostnadstäckning för verksamheten. Även framtida ökade kostnader för passärenden ska finansieras genom avgifter. Polismyndigheterna kommer på detta sätt att få tillräckliga resurser för att fullfölja denna uppgift med bibehållen service för medborgarna.

Naturligtvis måste polisens servicenivå inom all verksamhet hålla en tillfredsställande nivå. Det pågår ett ständigt arbete inom polisen med dessa frågor. Jag följer den utvecklingen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.