Möjligheter att erhålla svenskt pass

Skriftlig fråga 2007/08:466 av Svantesson, Elisabeth (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-11
Anmäld
2007-12-11
Besvarad
2007-12-19
Svar anmält
2007-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 december

Fråga

2007/08:466 Möjligheter att erhålla svenskt pass

av Elisabeth Svantesson (m)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Det har framkommit att många svenska pass förloras utomlands varje år. Det senaste året har bland annat antalet anmälningar om förlorade eller stulna pass från svenskar på utlandsresa i Turkiet ökat. Det kan inte uteslutas att många av de pass som försvinner säljs till människosmugglare eller direkt till människor som vill fly.

Enligt passlagen har vem som helst i Sverige rätt att byta pass hur många gånger som helst. Detta kan inte ses som rimligt, varför möjligen högre krav för passutlämnande skulle vara ett viktigt steg i arbetet med att stoppa möjligheterna till handel med pass.

Jag vill med anledning av detta fråga justitieminister Beatrice Ask:

Avser justitieministern att vidta några åtgärder för att strama upp regelverket kring möjligheten att erhålla ett nytt pass?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:466 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 19 december

Svar på fråga

2007/08:466 Möjligheter att erhålla svenskt pass

Justitieminister Beatrice Ask

Elisabeth Svantesson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att strama upp regelverket kring möjligheten att erhålla ett nytt svenskt pass.

Det är viktigt att vi från statsmakternas sida ständigt arbetar med att förbättra säkerheten i och kontrollen över passhandlingar för att försvåra att de används för förfalskningsändamål.

En svensk medborgare som har förlorat sitt pass har alltid rätt att ansöka om och få ett nytt pass. Det är en viktig och grundläggande princip för att svenska medborgare ska kunna resa in och ut ur landet. Samtidigt är det mycket angeläget att denna rättighet inte missbrukas. Inom polisen pågår ett arbete med att förbättra bearbetning av statistik från passregistret. Personer som vid flera tillfällen förlustanmält sitt pass – och som kan misstänkas för missbruk – ska därigenom lättare kunna upptäckas. Stulna och förkomna passhandlingar registreras också både i det svenska passregistret och i Schengens informationssystem (SIS). Samtliga länder som deltar i Schengensamarbetet har tillgång till SIS. Sverige levererar även information om stulna och förkomna pass till Interpol.

Under våren 2008 kommer det inom Justitiedepartementet att inledas ett arbete med att förbereda införande av fingeravtryck i de svenska passen. I samband med det arbetet kommer även andra säkerhetshöjande faktorer att utredas. Nödvändiga lagändringar ska finnas på plats senast i juni 2009.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.