Till innehåll på sidan

Möjligheten att ombilda hyresrätter till bostadsrätter

Skriftlig fråga 2006/07:821 av Magnusson, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-06
Anmäld
2007-03-12
Besvarad
2007-03-14
Svar anmält
2007-03-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 mars

Fråga

2006/07:821 Möjligheten att ombilda hyresrätter till bostadsrätter

av Cecilia Magnusson (m)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

I centrala Göteborg har nyligen en fastighet omvandlats från hyresrätt till bostadsrätt. Normalt sett kräver en sådan ombildning att minst två tredjedelar av hyresgästerna säger ja. Men en lucka i lagen ger fastighetsägarna möjlighet att själva bilda bostadsrättsförening, utan hyresgästernas inblandning. Genom att först bilda ett bolag, köpa fastigheten av sig själva och sedan bilda en bostadsrättsförening kan fastighetsägarna begära lagfart på fastigheten. Fastigheten kan sedan styckas och säljas till marknadspris. Hyresgästernas möjlighet till delaktighet kan därmed förbises.

Det är orimligt att ha regler som tillåter en sådan stor förändring i ett bostadshus med hyresrätter helt utan att de som förändringarna berör, kan påverka den. När det gäller ombildningar, initierade av hyresgästerna, är reglerna mycket klara när det gäller insyn och påverkan.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta när det gäller att likställa lagstiftningen så att reglerna vid ombildandet av hyresrätter till bostadsrättsförening är desamma, vad gäller insyn och påverkan, oavsett vem som initierar ombildningen?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:821 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 14 mars

Svar på fråga

2006/07:821 Möjligheten att ombilda hyresrätter till bostadsrätter

Justitieminister Beatrice Ask

Cecilia Magnusson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att likställa lagstiftningen om ombildning så att reglerna om insyn och påverkan är desamma oavsett vem som initierar ombildningen.

Jag kan inte uttala mig om omständigheterna i det särskilda fall som Cecilia Magnusson har hänvisat till i sin fråga. På ett mera allmänt plan kan jag däremot säga följande.

Det är viktigt att hyresgästerna har ett gott inflytande i ombildningsprocessen. I bostadsrättslagen uppställs därför förutsättningar som måste vara uppfyllda för att en bostadsrättsförenings beslut om att förvärva ett hus för ombildning av hyresrätt till bostadsrätt ska vara giltigt. Bland annat krävs i dag att en kvalificerad majoritet av hyresgästerna i de uthyrda lägenheter som omfattas av förvärvet har gått med på beslutet. Hyresgästerna ska också vara medlemmar i föreningen, och, vad gäller bostadshyresgäster, folkbokförda på fastigheten. Reglerna gäller oavsett vem som har tagit initiativ till ombildningen. Beslut om förvärv i strid med dessa regler leder till att förvärvet av fastigheten är ogiltigt. Ogiltigheten ska beaktas självmant av inskrivningsmyndigheten när den prövar förvärvarens ansökan om lagfart. En lagfartsansökan ska avslås om det är uppenbart att förvärvet är ogiltigt.

Det är vidare angeläget att lagstiftningen om ombildning är utformad så att missbruk förhindras. Det har tidigare förekommit missbruk av bestämmelserna om fusion i syfte att komma runt lagstiftningen om ombildning. Sedan år 2003 är emellertid fusion mellan ett bolag och en bostadsrättsförening inte längre möjlig att genomföra.

Ett annat slag av missbruk är att hyresgäster i hus som har ombildats till bostadsrätt inte har getts kännedom om ombildningen förrän flera år har förflutit. När en hyresgäst sedan har ansökt om medlemskap, har han eller hon blivit vägrad inträde med hänvisning till en lagbestämmelse om att föreningen får vägra en hyresgäst inträde, om hyresgästen har ansökt om medlemskap senare än ett år efter föreningens förvärv av huset. Detta framstår som otillfredsställande och i strid med lagstiftarens intentioner. Utredningen om modernisering av hyreslagen har därför nyligen fått i uppdrag att överväga hur reglerna kan ändras så att denna situation undviks.

Jag följer utvecklingen när det gäller ombildning och är beredd att vidta ytterligare åtgärder om det skulle behövas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.