Möjligheten att bygga i attraktiva miljöer

Skriftlig fråga 2016/17:111 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-13
Överlämnad
2016-10-14
Anmäld
2016-10-18
Svarsdatum
2016-10-26
Sista svarsdatum
2016-10-26
Besvarad
2016-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Strandskyddet är ett generellt skydd för att värna allmänhetens intresse vid vatten i hela landet. Det ska säkerställa allmänhetens tillgång till strandområden och tillgodose god livsmiljö för den biologiska mångfalden.

Detta gäller vid alla kuster, sjöar och vattendrag. Skyddat området är oftast 100 meter från strandkant, både på land och i vattenområdet. Länsstyrelsen kan dock utöka strandskyddet upp till 300 meter. Syftet skulle i sådana fall vara att säkerställa skydd av mark. Detta syfte är dock lite luddigt och används oregelbundet över landet.

Västmanland är ett av Sveriges minsta län med tio kommuner. Vi är få invånare, och det finns fler sjöar, diken och andra vattendrag än det finns människor i länet. Västmanland domineras av en centralort, och det är en utmaning att få människor och företag att etablera sig runt om i länet. Ett litet län har stora möjligheter till pendling, men då måste två saker fungera: infrastruktur och boende.

Det har framkommit att de beslut som fattas av länsstyrelser över hela Sverige är mycket varierande och har blivit ett hinder för den svenska boendemarknaden, vilket inte var lagstiftarens syfte när strandskyddsreglerna ändrades under förra mandatperioden.

Nu krävs det ett förtydligande av lagstiftningen för att främja landsbygdsboende. Det behöver göras lättnader för byggnationer utanför tätbebyggda områden där syftet är fler bostäder och fler arbetstillfällen.

Våren 2015 riktades ett tillkännagivande till regeringen på detta område, där riksdagen uppmanar regeringen att göra strandskyddet mer ändamålsenligt i hela landet, i syfte att förbättra förutsättningarna för byggande, boende och näringsverksamhet i strandlägen.

Med anledning av ovanstående är min fråga till miljöminister Karolina Skog:
 

Vilka initiativ har ministern tagit och avser att ta för att tillgodose det 1,5 år gamla tillkännagivandet från riksdagen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:111 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Dnr M2016/02387/Nm

M2016/02433/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:111 av Åsa Coenraads (M) Möjligheten att bygga i attraktiva miljöer och fråga 2016/17:163 av Lars Hjälmered (M) Reform av strandskyddet och mer byggande

Åsa Coenraads har frågat mig vilka initiativ jag har tagit och avser att ta för att tillgodose riksdagens tillkännagivande till regeringen våren 2015 om att göra strandskyddet mer ändamålsenligt i hela landet i syfte att förbättra förutsättningarna för byggande, boende och näringsverksamhet i strandlägen. Lars Hjälmered har frågat mig vilka ändringar av strandskyddet regeringen avser att göra för att öka möjligheterna till byggnation i mindre exploaterade områden, såsom i stora delar av Västra Götaland.

Strandskyddet har återkommit i flera frågor och interpellationer sedan jag tillträdde som miljöminister i maj i år. Som jag anförde i mitt svar på Caroline Szybers (KD) fråga (2015/16:1569) den 14 september har det under senare år gjorts ett flertal ändringar i strandskyddslagstiftningen i syfte att skapa ett ändamålsenligt strandskydd som beaktar behovet av utveckling, särskilt av landsbygden, samtidigt som ett långsiktigt skydd av strändernas natur- och friluftsvärden inte äventyras. 2009 års ändring med bl.a. nya regler om områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen – de s.k. LIS-reglerna – innebar att möjligheterna till dispens och upphävande av strandskyddet i syfte att underlätta landsbygdsutvecklingen utökades. Vidare ändrades beslutsrätten så att den i större utsträckning flyttades till kommunerna. 2014 tillkom dessutom en regel som gör det lättare att upphäva strandskyddet vid små sjöar och vattendrag.

Naturvårdsverket och Boverket redovisade i september 2013 en utvärdering av 2009 års ändringar av strandskyddsreglerna. Myndigheterna anförde bl.a. att det var för tidigt att avgöra om den s.k. LIS-reformen hade lett till landsbygdsutveckling.

I sin senaste redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen (regeringens skrivelse 2015/16:75) påpekade regeringen att ändringarna av strandskyddsreglerna har varit i kraft under en relativt kort tid. Regeringen har velat avvakta resultatet av dessa ändringar innan eventuella ytterligare förändringar görs.

Boverket har i ”Uppföljningstema landsbygdsutveckling i strandnära läge” den 12 april 2016 redovisat länsstyrelsernas återrapportering av regleringsbrevsuppdrag 44 om uppföljning för 2015 gällande tillämpningen av LIS (dnr N2016/02796/PBB).

Regeringen anser nu att det är aktuellt att se över LIS-reglerna. Vi vill se en levande landsbygd som kan utvecklas, samtidigt som ett attraktivt landskap kan bevaras och värdefulla naturmiljöer skyddas. Regeringen bedömer att det finns potential att utveckla LIS-instrumentet i det syftet.

Regeringen har mot denna bakgrund i budgetpropositionen för 2017 aviserat att det ska göras en översyn av LIS-reglerna. Syftet med översynen ska vara att ytterligare främja landsbygdsutveckling i områden med god tillgång till stränder utan att de värden som strandskyddet långsiktigt syftar till att skydda riskerar att skadas.

Stockholm den 26 oktober 2016

Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.