Möjlighet till friköp av hyreslägenheter

Skriftlig fråga 2006/07:183 av Blix, Gustav (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-21
Anmäld
2006-11-21
Besvarad
2006-11-29
Svar anmält
2006-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 november

Fråga

2006/07:183 Möjlighet till friköp av hyreslägenheter

av Gustav Blix (m)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Lag (2002:102) om allmännyttiga bostadsföretag @ den så kallade ”stopplagen” eller ”tillståndspliktslagen” @ infördes den 1 april 2002 av den förra regeringen för att förhindra allmännyttiga bostadsföretag från att sälja lägenheter till hyresgästerna. Länsstyrelsen prövar tillståndsansökan och dess beslut kan överklagas till Boverket, som är sista instans. Lagrådet varnade vid lagens införande att tillståndspliktens utformning lämnade utrymme för ytterst subjektiva och godtyckliga bedömningar. Det står i dag klart att Lagrådets farhågor tyvärr har slagit in i.

Som skäl till att införa tillståndsplikten anfördes att man ville säkra hyresrätternas bestånd i framför allt Stockholms innerstad och på så sätt bromsa bostadssegregationen. I praktiken har lagen förstärkt stagnationen och segregationen i ytterstadsområden där hyresrätter i kommunala bostadsföretag redan är den dominerande boendeformen. Den har också medfört att tusentals hyresgäster i till exempel Östberga, Akalla och Husby utanför Stockholm har nekats tillstånd att friköpa sina bostäder, trots att områdena i dag kraftigt domineras av kommunala hyreslägenheter. Därmed stoppades också en unik gräsrotsrörelse för boendeinflytande och integration.

Regeringen har uttalat att tillståndsplikten vid försäljning ska försvinna. Detta har skapat stora förväntningar bland de hyresgäster som har drabbats av stopplagen. Från social, ekonomisk och rättssäkerhetssynpunkt är det ytterst angeläget att den aktuella lagstiftningen avskaffas snarast.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga om och i så fall när statsrådet avser att återkomma med förslag om att upphäva tillståndsplikten i lagen om allmännyttiga bostadsföretag.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:183 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 29 november

Svar på fråga

2006/07:183 Möjlighet till friköp av hyreslägenheter

Statsrådet Mats Odell

Gustav Blix har frågat mig om och i så fall när jag avser att återkomma med förslag om att upphäva tillståndsplikten i lagen om allmännyttiga bostadsföretag.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2007 stakat ut en ny bostadspolitisk inriktning för att främja bostadsbyggande, valfrihet och integration. En avveckling av lagstiftning som minskar bostadskonsumenternas valfrihet och därmed underlättar utbudet av flera alternativ på marknaden är mer angeläget än fortsatta subventioner som långsiktigt bidrar till en osund marknad. Ett tydligt exempel på sådan lagstiftning är den så kallade Allbolagen @ lagen (2002:102) om allmännyttiga bostadsföretag.

Det grundläggande argumentet mot Allbolagen är dock att den fråntar kommunerna ansvaret för bostadsfrågorna, ett ansvar som måste utgå från förutsättningarna i den egna kommunen. En lagstiftning måste till sin natur vara mycket generell, man kan inte ha en lag för storstadskommunerna och en annan för glesbygds- eller avfolkningskommuner. Det gör att en lag som Allbolagen blir ett mycket trubbigt instrument eftersom förutsättningarna och behoven är så olika i olika kommuner. Det kan aldrig vara regeringens uppgift att bestämma vilka instrument en enskild kommun ska använda för att på bästa sätt främja bostadsförsörjningen och valfriheten på bostadsmarknaden.

Som jag givit uttryck för tidigare så är det är min bestämda uppfattning att regelverk och stöd som inte främjar valfrihet på bostadsmarknaden ska avvecklas och att hyresmarknaden på sikt gagnas bäst av neutrala och långsiktigt stabila villkor.

Inom Regeringskansliet har också arbetet med att se över Allbolagen påbörjats. Jag är inte beredd att redan nu lägga fram en tidsplan för arbetet, men det är min avsikt att återkomma till riksdagen i denna fråga under våren.  

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.