Till innehåll på sidan

möjlighet till ersättning vid tillfällig permittering

Skriftlig fråga 1997/98:269 av Johansson, Magnus (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-12-15
Besvarad
1997-12-29
Anmäld
1998-01-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:269 av Magnus Johansson (s) till arbetsmarknadsministern om möjlighet till ersättning vid tillfällig permittering

I samband med att riksdagen fattade beslut om en allmän och sammanhållen arbetslöshetsförsäkring, betänkande 1996/97:AU13, bestämdes att den som av arbetsgivaren permitteras utan lön inte har rätt till arbetslöshetsersättning. Detta är i det stora hela ett riktigt beslut då huvudprincipen bör vara att arbetsgivaren skall bära sina egna kostnader.

Dock finns det ett mycket begränsat område som drabbas på ett märkligt sätt. Det handlar om några stycken små företag som sysslar med fiskberedning på ostkusten. Fyra av dessa ligger i Blekinge och är beroende av tillgången på färsk torsk i sin produktion. Dessa företags problem är att de inte själva kan styra över sin produktion. De är dels beroende av myndighetsbeslut och dels av vädersituationen.

Vad gäller myndighetsbeslut handlar det om det torskfiskestopp som infaller i Östersjön under två månader varje sommar. De oplanerade produktionsstoppen infaller då väderleken är sådan att den förhindrar de förhållandevis små fiskebåtarna på ostkusten att gå ut och fiska.

Min fråga till arbetsmarknadsministern blir då:

Kan regeringen tänka sig att återkomma med förslag om undantag från huvudregeln om rätt till ersättning vid permittering utan lön inom detta mycket begränsade område?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:269 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:269 om möjlighet till ersättning vid tillfällig permittering
    Arbetsmarknadsminister Margareta Winberg

Magnus Johansson har frågat om regeringen tänker återkomma med förslag om undantag från huvudregeln om rätt till arbetslöshetsersättning vid permittering utan lön.

I samband med att riksdagen fattade beslut om en allmän och sammanhållen arbetslöshetsförsäkring bestämdes att den som permitteras utan lön i princip inte har rätt till arbetslöshetsersättning. Magnus Johansson ställer sig i huvudsak bakom detta beslut eftersom grundregeln bör vara att arbetsgivaren skall bära sina egna kostnader.

Magnus Johansson menar emellertid att det finns ett mycket begränsat område som drabbas på ett märkligt sätt. Han tänker särskilt på några små företag som sysslar med fiskberedning på ostkusten. Fyra av dessa ligger i Blekinge och är beroende av färsk torsk i sin produktion. Dessa företag kan inte själva styra över sin produktion utan är också beroende av vädersituationen och av myndighetsbeslut om fångstbegränsning.

Torskfiskestoppet i Östersjön infaller två månader varje sommar och fisket på ostkusten bedrivs från förhållandevis små fartyg som medför oplanerade fiskestopp på grund av väder och vind.

Regeringen föreslog i proposition 1996/97:107 om en allmän och sammanhållen arbetslöshetsförsäkring att den som av arbetsgivaren permitteras utan lön inte har rätt till arbetslöshetsersättning. Regeringen föreslog också att om det finns särskilda skäl får regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer föreskriva om undantag. I propositionen angav regeringen två undantag. Det ena gällde personer som omfattas av kollektivavtal som inte ger rätt till lön vid permittering och som ingåtts före ett visst datum i avvaktan på att kollektivavtalen anpassas till den nya bestämmelsen. Det andra gällde nytillträdande på arbetsmarknaden som permitteras i samband med semesterstängning.

De nu gällande bestämmelserna om löneskydd vid permittering finns i lagen om anställningsskydd. Enligt denna bestämmelse har en arbetstagare som permitteras rätt till lön vid permittering. Detta gäller dock inte om permitteringen är en följd av att arbetet är säsongbetonat eller av andra skäl inte är sammanhängande till sin natur. Genom kollektivavtal på central nivå kan man göra avvikelser från bestämmelserna om permittering.

När det gäller dem som arbetar med beredning av fisk inom livsmedelsindustrin har det tidigare funnits möjligheter att få ersättning från arbetslöshetskassan vid permittering. Detta har gällt arbetstagare såväl på ost- som västkusten. Enligt de uppgifter jag fått har arbetslöshetsersättning vid sådan permittering lämnats i ytterst begränsad omfattning. När det gäller fångstbegränsningarna ligger detta helt utanför företagens kontroll. De är betingade av förhandlingar där svenska staten är en part. Begränsningarnas nytta är att vårda fiskebeståndet i Östersjön. Detta kan ge skäl till att ytterligare analysera frågan.

Jag anser dock att huvudprincipen bör vara att när en person har en anställning så har arbetslöshetsförsäkringen ingen aktiv roll. Det bör inte vara möjligt för en arbetsgivare att lasta över sina kostnader för tillfälliga uppehåll i produktionen på försäkringen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.