Till innehåll på sidan

Möjlighet för sjukpensionärer att återinträda på arbetsmarknaden

Skriftlig fråga 2006/07:1312 av Cederfelt, Margareta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-07
Anmäld
2007-06-07
Besvarad
2007-06-13
Svar anmält
2007-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 juni

Fråga

2006/07:1312 Möjlighet för sjukpensionärer att återinträda på arbetsmarknaden

av Margareta Cederfelt (m)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Alliansen har vidtagit åtskilliga bra åtgärder i syfte att underlätta för personer med sjukpension att återinträda på arbetsmarkanden. Ett problem för en del av dessa personer är att de i förväg inte kan avgöra i vilken mån de kan arbeta över huvud taget samt i vilken omfattning de kan arbeta. Tyvärr förekommer även en viss tveksamhet bland vissa sjukpensionärer för att alls återinträda på arbetsmarknaden, en tvekan som bottnar i oklara ekonomiska incitament som möter den som vill och kan börja jobba igen.

Enligt nuvarande regler kan en person med sjukpension som arbetar tre månader eller längre förlora möjligheten att återgå i sjukpension om tillståndet försämras igen. Det gör de nuvarande reglerna illa anpassade för de individer som har sjukdomar i återkommande perioder, sjukdomar som går i skov.

Ett sätt att underlätta återinträdet på arbetsmarknaden skulle kunna vara att förlänga den tid som en person med sjukpension får arbeta innan den förenklade möjligheten till fortsatt sjukpension upphör.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att underlätta återinträdet på arbetsmarknaden för sjukpensionärer vilka befarar att de inte kommer att kunna arbeta i full utsträckning och som därför inte vill medverka till ett återinträde.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1312 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 13 juni

Svar på fråga

2006/07:1312 Möjlighet för sjukpensionärer att återinträda på arbetsmarknaden

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Margareta Cederfelt har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att underlätta återinträdet på arbetsmarknaden för sjukpensionärer, det vill säga personer med aktivitets- och sjukersättning, vilka befarar att de inte kommer att kunna arbeta i full utsträckning och som därför inte vill medverka till ett återinträde.

Enligt Margareta Cederfelt kan det råda viss tveksamhet bland vissa personer med aktivitets- eller sjukersättning att alls återinträda på arbetsmarknaden beroende på oklara ekonomiska incitament. Hon nämner därvid möjligheten att pröva att arbeta med ersättningen vilande och uppger att enligt nuvarande regler kan en person med aktivitets- eller sjukersättning som arbetar tre månader eller längre förlora möjligheten att återgå till sin aktivitets- eller sjukersättning om tillståndet försämras igen. Margareta Cederfelt anser därför att ett sätt att underlätta återinträdet på arbetsmarknaden skulle kunna vara att förlänga den tid som en person med sådan ersättning får arbeta innan möjligheten till fortsatt ersättning upphör.

Jag delar Margareta Cederfelts uppfattning om det angelägna i att underlätta återinträdet på arbetsmarknaden för så många personer som möjligt med aktivitets- och sjukersättning. När det gäller svaret på frågan vill jag upplysa om att de nuvarande reglerna innebär att en försäkrad med aktivitets- eller sjukersättning under en tid av högst 24 kalendermånader kan pröva att arbeta med sin ersättning vilande utan att rätten att få tillbaka sin försäkringsersättning går förlorad. Dessutom gäller att under tre månader av denna 24-månadersperiod får den försäkrade behålla sin aktivitets- eller sjukersättning samtidigt som han eller hon uppbär lön för sitt arbete.

Reglerna innebär således att en person som efter tre månader av hälsoskäl måste avbryta sitt arbetsförsök har rätt att återgå till sin aktivitets- eller sjukersättning. Detta gäller under hela 24-månadersperioden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.