Mobiltelefonanvändningens skaderisker

Skriftlig fråga 2005/06:1599 av Brodén, Anne Marie (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-12
Anmäld
2006-05-12
Besvarad
2006-05-17
Svar anmält
2006-05-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 maj

Fråga 2005/06:1599 av Anne Marie Brodén (m) till statsrådet Lena Sommestad (s)

Mobiltelefonanvändningens skaderisker

Långvarig användning av mobiltelefon har under lång tid diskuterats. Är det skadligt eller inte? Åsikterna har gått isär och många har sagt att det inte finns någon anledning till oro. Nu visar en rapport att vi har anledning att vara försiktiga med för mycket användning av mobiltelefon.

De som i tio år använt mobiltelefon och trådlös telefon löper risk att få elakartad hjärntumör, visar studien som gjorts av Arbetslivsinstitutet och Örebro universitet. Man varnar för att risken är större om man börjar tidigt och om man använder telefonen i många timmar. Det är en tydlig risk för tumör vid den sida där telefonen används.

Barn och ungdomar bör vara speciellt försiktiga.

Det finns länder som har infört åldersgräns för användning av mobiltelefon. Varför har inte Sverige gjort detta? Bör inte Sverige göra mer för att lyfta fram denna rapport och skydda människor, inte minst barn och ungdomar, från de skador som kan följa med stor användning?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av denna rapport, för att även Sverige ska införa restriktioner vad gäller barns och ungdomars användning av mobiltelefon?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1599 besvarad av

den 17 maj

Svar på fråga 2005/06:1599 om mobiltelefonanvändningens skaderisker

Statsrådet Lena Sommestad

Anne Marie Brodén har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att även Sverige ska införa restriktioner vad gäller barns och ungdomars användning av mobiltelefon. Anne Marie Brodén hänvisar till en rapport från en studie utförd av Arbetslivsinstitutet och Örebro universitet.

Barns känslighet för strålning och långtidseffekter av mobiltelefoner är ett område som jag följer särskilt noggrant.

Därför gav regeringen redan 2003 Statens strålskyddsinstitut (SSI) i uppdrag att särskilt undersöka barns känslighet och utsatthet för strålning från mobiltelefoner. I SSI:s slutrapport framgår det att det i dag inte finns några klara belägg för att barn skulle vara särskilt känsliga för strålningen.

Som ett försiktighetsmått har SSI ändå utfärdat riktlinjer som vänder sig till alla mobiltelefonanvändare, men särskilt till barn och ungdomar, för hur dessa grupper kan undvika onödig exponering och därmed eventuella risker. Dessa riktlinjer omfattar bland annat att hålla telefonen från kroppen (exempelvis med handsfree), inte skärma av telefonen samt att välja telefon med lågt strålningsvärde (SAR-värde). Vidare håller SSI tillsammans med Konsumentverket på att ta fram mer detaljerad konsumentvägledning för mobiltelefonanvändning.

Det är viktigt att det ägnas tillräcklig forskning åt detta område. SSI:s vetenskapliga råd för elektromagnetiska fält sammanställer varje år en rapport över det aktuella forskningsläget. SSI deltar även i det internationella Interphoneprojektet som har till uppgift att söka efter eventuella samband mellan långvarig användning av mobiltelefon och ökad risk för hörselnervstumör.

Skulle det komma fram kunskap om i dag inte kända risker kommer jag inte att tveka att verka för att åldersgräns eller andra typer av restriktioner för mobiltelefonanvändning införs i Sverige. Således kommer jag även fortsättningsvis att noggrant följa forskningen kring mobiltelefonins möjliga skadeeffekter.

Det är samtidigt viktigt att SSI och andra berörda myndigheter följer utvecklingen och fortsätter att sprida saklig information till alla mobiltelefonanvändare och då framför allt till barn och ungdomar.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.