mobilmaster

Skriftlig fråga 2000/01:1209 av Enochson, Annelie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-05-11
Anmäld
2001-05-15
Besvarad
2001-05-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 maj

Fråga 2000/01:1209

av Annelie Enochson (kd) till miljöminister Kjell Larsson om mobilmaster

Regeringen gav i december 2000 fyra operatörer tillstånd att bygga tredje generationens mobiltelefoninät. Tillstånden är gratis men kräver i gengäld att nätet ska täcka mer än 99,8 % av befolkningen inom högst tre år. Däremot har vikten av samordning och miljökonsekvenser, både vad gäller landskapsbild och kultur-miljö, inte poängterats vid fördelningen av licenser.

De nya näten kommer att kräva ca 60 000 nya antenner/basstationer för att uppnå full täckning. För Göteborgsregionens del kan det innebära uppemot 1 500 nya master i landskapsbilden. Om operatörerna däremot samordnar sina insatser kan antalet master, enligt Svenska Kommunförbundet, minskas till 10 000 i hela landet, varav ca 250 placeras i Göteborgsregionen. Finns någon sådan frivillig vilja hos operatörerna?

Vi vet ännu för lite om konsekvenserna av strålningen från mobiltelefonimaster. Forskningen på området är ung och det är därför av vikt att antenner och master placeras så att de boendes oro för strålning begränsas. Regeringen har gett Boverket i uppdrag att belysa vilken inverkan en utbyggnad kan få för främst natur- och kulturvärden. Uppdraget ska redovisas för regeringen den 11 maj i år.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att begränsa miljöeffekterna, i vid mening, som följer av utbyggnaden av nät för mobil telekommunikation?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1209 besvarad av

den 18 maj

Svar på fråga 2000/01:1209 om mobilmaster

Miljöminister Kjell Larsson

Annelie Enochson har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att begränsa miljöeffekterna, i vid mening, som följer av utbyggnaden av nät för mobil telekommunikation.

Annelie Enochson berör bl.a. strålning från master för mobiltelefoni. Jag kan i sammanhanget nämna att regeringen 1997 gav Rådet för arbetslivsforskning (RALF) i uppdrag att redovisa en forskningsöversikt och utvärdering av såväl svenska som internationella forskningsresultat inom området elöverkänslighet och hälsorisker av elektriska och magnetiska fält. Rådet har i december 2000 redovisat en slutrapport där bl.a. frågor om hälsorisker av elektromagnetiska fält i frekvensområden som används vid mobil telekommunikation behandlas.

Det är angeläget att hälso- och miljöeffekter beaktas vid utbyggnaden av mobiltelenätet på samma sätt som gäller många andra verksamheter. I Regeringskansliet bereds därför frågan om ett uppdrag till Post- och telestyrelsen (PTS) att, som en del i PTS växande ansvar inom miljöområdet, utreda och lämna förslag till utformning av myndighetens sektorsansvar avseende elektromagnetisk strålning inom området för trådlös kommunikation.

Annelie Enochson tar i sin fråga också upp regeringens uppdrag till Boverket beträffande utbyggnad av mobiltelenätet, som nyligen rapporterats. Bl.a. mot bakgrund av att rapporten från RALF behandlar frågor om elektromagnetiska fält var uppdraget till Boverket inriktat på att få belyst vilken inverkan en utbyggnad av mobiltelenätet kan få för främst natur- och kulturvärden. Boverket har i arbetet med uppdraget haft kontakter med bl.a. de operatörer som av Post- och telestyrelsen erhållit s.k. UMTS-licenser och Boverket belyser i sin rapport bl.a. möjligheter till samordning. Boverkets rapport innehåller inte några förslag till åtgärder från regeringens sida. Rapporten är utformad så att den ska kunna användas som ett stöd i handläggningen i kommuner och länsstyrelser. Det är i första hand dessa myndigheter som har att, med beaktande av bl.a. miljöeffekter, pröva frågor om lokalisering av master.

Jag ska nu överväga om Boverkets rapport ger anledning till några ytterligare åtgärder. Jag vill dock framhålla att den bygglovsplikt för telemaster som redan finns ger kommunerna möjlighet att påverka lokaliseringen och utbyggnaden och att därmed begränsa negativa miljöeffekter.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.