Till innehåll på sidan

Mobilapplikation för smittspårning av covid-19

Skriftlig fråga 2019/20:1300 av Clara Aranda (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-05
Överlämnad
2020-05-06
Anmäld
2020-05-07
Svarsdatum
2020-05-13
Sista svarsdatum
2020-05-13
Besvarad
2020-05-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Ett flertal länder ser nu över möjligheten att smittspåra via mobilapplikationer. Detta har införts i bland annat Norge, Finland, Tyskland och Österrike. Smittspårningen fungerar genom att exempelvis varna de som varit i närheten av en smittad person med hjälp av en notis som kommer upp i mobilen.

I Sverige har forskare vid Lunds universitet lanserat en mobilapplikation med syfte att kartlägga symtom runt om i vårt land. Den liknar den applikation som finns i Storbritannien och som nu används av miljoner britter. Den svenska applikationen har omkring 55 000 användare, och de insamlade uppgifterna kan ha stor betydelse för framtida analyser och kartläggningar. Forskarna vid Lunds universitet vill använda applikationen till att skapa kartor och tidslinjer över inrapporterade symtom. Detta kan sedan ge en god bild av en möjlig smittspridning, menar man.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det inte aktuellt att använda mobiltelefoner för smittspårning i Sverige. I vårt grannland Norge har den norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Norska Folkhelseinstitutet, lanserat en egen applikation under april månad. Sveriges nuvarande bedömning skiljer alltså ut sig, både från Norges hantering och ett flertal andra länder som har valt att pröva den här metoden.

Med anledning av ovanstående önskar jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Har ministern för avsikt att utreda effekterna av smittspårning via mobilapplikation och eventuellt pröva en liknande metod i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1300 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/

04048

/FS

Socialdepartementet

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1300 av Clara Aranda (SD) Mobilapplikation för smittspårning av covid-19

Clara Aranda har frågat mig om jag har för avsikt att utreda effekterna av smittspårning via mobilapplikation och eventuellt pröva en liknande metod i Sverige.

Av dagens smittskyddslagstiftning framgår det att smittspårningsarbetet i Sverige i huvudsak åligger regioner och behandlande läkare men även staten har via sina myndigheter ansvar för att bl.a. samordna, följa och utveckla smittskyddet på nationell nivå. Det är viktigt att vara lyhörd för vilket stöd och verktyg som dessa aktörer behöver för att utföra sina arbetsuppgifter sett utifrån t.ex. en viss smittas utbredning samt rådande ansvarsförhållanden.

Digitala verktyg i form av t.ex. mobilapplikationer, appar, som hanterar anonymiserade och aggregerade data kan spela en viktig roll för att bekämpa covid-19 vid rätt tidpunkt. Behovet av en app för smittspårning påverkas dock av vilken fas i epidemin man är i samt befintlig testningskapacitet. Folkhälsomyndigheten bedömer i dagsläget att det inte vore effektivt med t.ex. en kontaktspårningsapp med tanke på virusets spridning i samhället. Jag utesluter dock inte att appar för anonymiserade och aggregerade data kan bli värdefulla i framtiden. Det finns vidare flera risker med användandet av just appar som verktyg för att spåra smittspridning och ska sådana användas så måste de respektera regler om bl.a. dataskydd och integritet.

Svenska myndigheter får i dag också nödvändiga data för att bekämpa smittspridning genom andra källor och kanaler än via appar. Innan nya uppgifter i form av t.ex. utvecklandet av en app, åläggs myndigheter eller andra aktörer inom smittskyddsområdet är det dock viktigt att säkerställa att sådana digitala verktyg fyller ett tydligt nationellt behov för att de ska bli verkningsfulla samt att den personliga integriteten kan respekteras.

Stockholm den 13 maj 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.