mobbningsrisker på fritidshem

Skriftlig fråga 2001/02:896 av Wälivaara, Erling (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-15
Anmäld
2002-03-19
Besvarad
2002-03-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 mars

Fråga 2001/02:896

av Erling Wälivaara (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om mobbningsrisker på fritidshem

Skolverket redovisar i boken Finns fritids ett stort antal intervjuer gjorda med barn. Det framgår att barnen måste "leta rätt på" de vuxna om något inträffar. Många vittnar också om bråk, skrik och stök.

Personalen har självklart ambitionen att göra ett bra jobb. Samtidigt har personaltätheten på fritids halverats på tio år. I genomsnitt ansvarar en vuxen för 17,8 barn. Detta är mycket allvarligt, eftersom barnen oftast inte befinner sig samlat utan i ett flertal olika rum och lokaler.

Barnombudsmannen är mycket oroad över de stora barngrupperna på fritidshemmen. Hon säger sig tydligt se en mycket försämrad kvalitet i skolbarnsomsorgen. I stora barngrupper finns risk för mobbning och utanförskap. Ju färre vuxna som finns i en verksamhet, desto svårare är det att fånga upp barn med problem.

Vad avser ministern göra för att minimera riskerna för mobbning i skolbarnsomsorgen?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:896 besvarad av

den 20 mars

Svar på fråga 2001/02:896 om mobbningsrisker på fritidshem

Utbildningsminister Thomas Östros

Erling Wälivaara har frågat mig vad jag avser att göra för att minimera riskerna för mobbning i skolbarnsomsorgen.

Fritidshemmen har varit utsatta för stora besparingar under 1990-talet. De har heller inte fått ökade resurser under de senaste åren på samma sätt som förskolan. Fritidshemmen är en viktig del av de yngre skolbarnens vardag och kan bidra till att skolan blir en trygg och stimulerande miljö. I dag omfattar verksamheten 64 % av alla barn i åldern 6@9 år.

Det är riktigt att barngrupperna under 1990-talet har blivit betydligt större och personalen minskat. Statens skolverks utvärderingsrapport Finns fritids? som publicerades våren 2000 visar att även om föräldrarna känner sig trygga med den omsorg fritidshemmen ger, upplever personalen frustration över att inte hinna med att ge alla barn vad de behöver. Skolverket ansåg i sin rapport att fritidshemmen inte uppfyllde de mål som finns för verksamheten. Särskilt framhölls att personalen inte hade tid eller möjlighet att planera verksamheten, att barngrupperna var för stora och att lokalerna inte alltid var lämpliga.

Regeringens uppfattning är att ju färre vuxna som finns i en verksamhet, desto svårare är det att fånga upp barn med problem. Detta är skälet till att regeringen förstärkt resurserna kraftigt till skola och fritidshem. Den stegvisa satsning som påbörjades hösten 2001 och som ska pågå under fem år, kommer fullt genomförd att ha omfattat 17,5 miljarder kronor. Därefter övergår satsningen till en varaktig höjning av det generella statsbidraget med fem miljarder kronor.

Medlen ska i sin helhet gå till strategiska personalförstärkningar i skola och fritidshem.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.