mobbningskampanj

Skriftlig fråga 2002/03:1081 av Wälivaara, Erling (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-06-06
Anmäld
2003-06-06
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-06-13
Svar anmält
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 juni

Fråga 2002/03:1081

av Erling Wälivaara (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om mobbningskampanj

På initiativ från Kristdemokraterna, under förra mandatperioden, beslutade dåvarande skolminister Ingegerd Wärnersson att starta den riksomfattande kampanjen Tillsammans mot mobbning.

Kampanjen startade under höstterminen 2001 och har pågått fram till sommaruppehållet 2002. Efter kampanjens slut ska projektet utvärderas.

Trots kampanjen förekommer fortfarande stora problem med kränkande behandling och mobbning runtom i landets skolor.

Vad avser ministern att göra i det fortsatta arbetet mot mobbning?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1081 besvarad av

den 13 juni

Svar på fråga 2002/03:1081 om mobbningskampanj

Utbildningsminister Thomas Östros

Erling Wälivaara har frågat vad jag avser att göra i det fortsatta arbetet mot mobbning.

Kampanjen Tillsammans mot mobbning som nyligen avslutats bedrevs under perioden augusti 2001@december 2002. Huvuduppgiften var att synliggöra de möjligheter som finns för att förhindra mobbning och att samordna de insatser som görs. Utvärderingen visar att många skolor har nåtts av kampanjens budskap och också startat ett eget aktivt arbete.

Skolverket redovisade i december 2002 ett regeringsuppdrag att kartlägga förekomsten av rasism, etnisk diskriminering, sexuella trakasserier, homofobi och könsrelaterad mobbning i skolan. Av analysen framgår att ett aktivt arbete mot kränkande behandling ger resultat samt att på skolor med relativt fler vuxna upplever eleverna en högre grad av trygghet och samtidigt förekommer färre kränkningar. Regeringens särskilda satsning på personalförstärkningar genom ett riktat statsbidrag för att öka antalet lärare och andra specialister i skolorna är därför en åtgärd som kan bidra till att öka tryggheten i skolan.

Det fortsatta arbete mot mobbning som Erling Wälivaara efterfrågar pågår redan. Myndigheten för skolutveckling har i sitt regleringsbrev för 2003 fått ett särskilt uppdrag att redovisa sina insatser för att stödja kommuners och skolors arbete med kränkande behandling, normer och demokratifostran. Den ska även i sin redovisning visa hur erfarenheter från kampanjen Tillsammans har tagits till vara.

Myndigheten för skolutveckling tar också på regeringens uppdrag fram kunskap om vilka handlingsprogram som är utvärderade och verkningsfulla. Myndigheten ska därefter utarbeta referensmaterial och allmänna råd för att stödja utvecklingen av skolornas arbete samt ge skolorna stöd med att förbättra sitt arbete. Detta uppdrag ska redovisas i december 2003.

Myndigheten för skolutveckling har även i uppdrag att ge kommuner och skolor fördjupad kunskap om sambandet mellan lärande, värdegrund och hälsa utifrån tankegångarna i propositionen Hälsa, lärande och trygghet (prop. 2001/02:14). Andra uppdrag som myndigheten för närvarande arbetar med är kommunala resurspersoner i jämställdhet samt insatser för att stärka flickors självförtroende.

Inom det nordiska skolsamarbetet har en kartläggning av forskning och nationella åtgärder mot mobbning i nordiska skolor presenterats. Rapporten visar bland annat att det saknas forskning om gruppens och organisationens betydelse för förekomsten av mobbning. Under Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet kommer i september 2003 en forskarkonferens att äga rum för att stimulera och initiera forskning om mobbning.

Inom ramen för den nya lärarutbildningen som infördes den 1 juli 2001 uppmärksammas frågor som socialisation och samhälle. Det kan gälla hur man arbetar för att barns och elevers känsla för demokrati, samhörighet och solidaritet utvecklas. Dessa frågor har ett väl tilltaget utrymme inom det allmänna utbildningsområdet om 60 poäng som alla lärarstudenter numera tillägnar sig. Högskoleverket kommer att göra en utvärdering av den nya lärarutbildningen.

Vi kan inte vara nöjda förrän alla barn känner sig trygga i skolan. I mitt fortsatta arbete mot kränkande behandling i skolan kommer jag främst att ställa tre slags åtgärder i fokus. Den första är att se över rättstryggheten för elever och lärare. Den andra är att verka för att Skolverkets kvalitetskontroll skärps så att vi kan garantera alla elever en likvärdig skola av hög kvalitet. Den tredje är ett intensivt arbete för att öka och sprida kunskaperna kring metoder och arbetssätt mot mobbning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.