Till innehåll på sidan

Mjuk övergång från sjukskrivning till arbete

Skriftlig fråga 2005/06:685 av Qarlsson, Annika (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-01-11
Svar anmält
2006-01-17
Anmäld
2006-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 december

Fråga 2005/06:685 av Annika Qarlsson (c) till socialminister Berit Andnor (s)

Mjuk övergång från sjukskrivning till arbete

Det har varit många diskussioner under åren om det stora antalet sjukskrivningar under de senaste åren. Många är det som går under mycket lång tid och många är det som aldrig kommer tillbaka till arbetet utan går vidare till förtidspension. Anledningarna är många och hindren ibland onödiga. Ett sådant är problemet att anpassa sjukersättningssystemet efter människors behov av individuell och stegvis övergång från sjukskrivning till arbete. Vid arbetsstart kan det handla om små steg, men små steg i rätt riktning som går bra bygger upp hälsan och självtilliten så att man tar ytterligare steg. Att då kräva att sjuk, det är man till 25, 50, 75 eller 100 % och inte något däremellan, känns stelt och ålderdomligt. Det borde vara en självklarhet att utifrån vars och ens förmåga och ork kunna ta små steg upp i arbetstid allteftersom.

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att göra det möjligt att få steglös sjukersättning beroende på hur mycket man kan jobba?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:685 besvarad av

den 11 januari

Svar på fråga 2005/06:685 om mjuk övergång från sjukskrivning till arbete

Statsrådet Hans Karlsson

Annika Qarlsson har frågat socialministern vilka åtgärder hon ämnar vidta för att göra det möjligt att få steglös sjukersättning beroende på hur mycket man kan jobba. Ansvarsfördelningen inom Regeringskansliet är sådan att det är jag som ska svara och jag har tolkat frågan så att den avser steglös sjukpenning och inte sjukersättning (tidigare förtidspension).

Först vill jag bara nämna att jag tidigare har besvarat en liknande fråga (fråga 2004/05:1151) som den som Annika Qarlsson tar upp.

Den grundläggande bestämmelsen rörande sjukdom och arbetsoförmåga finns i lagen (1962:381) om allmän försäkring. Före den 1 juli 1990 kunde antingen hel eller halv sjukpenning utges. Den 1 juli 1990 ändrades ersättningsnivåerna för sjukpenning så att hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels sjukpenning numera kan utges.

Frågan om en steglös ersättning för sjukpenning har tidigare tagits upp, bland annat av Sjukförsäkringsutredningen (SOU 2000:121). Utredningens förslag innebar att partiell ersättning från sjukförsäkringen ska kunna utges efter individuell prövning, dock lägst med 20 %. Utredningen angav dock att den är medveten om att den föreslagna förändringen kan få konsekvenser för en rad andra system och att en förutsättning därför är att berörda systems villkor harmoniseras i samband med genomförandet av utredningens förslag. Även av remissvaren över utredningens förslag i denna del framkom att frågan ytterligare behöver utredas. Att införa en sådan ersättning för sjukpenning skulle innebära långtgående förändringar i form av att bland annat även övriga ersättningssystem skulle behöva anpassas.

I sammanhanget är det viktigt att framhålla den centrala roll som arbetsgivaren har när det gäller anställdas arbetsmiljö och rehabilitering vid sjukdom. Arbetsgivaren ska se till att det i verksamheten finns en på lämpligt sätt organiserad arbetsanpassnings- och rehabiliteringsverksamhet för fullgörande av sitt ansvar och till exempel genom att anpassa arbetsförhållandena eller vidta annan lämplig åtgärd ta hänsyn till arbetstagarens särskilda förutsättningar för arbetet.

Regeringen har inom ramen för sin strategi för hälsa i arbetslivet under de senaste åren föreslagit en rad olika åtgärder för att komma till rätta med framför allt de långa sjukskrivningarna. Eftersom det fortsatt pågår ett omfattande utredningsarbete har regeringen inte för avsikt att för närvarande införa en steglös ersättning inom sjukpenningförsäkringen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.