mitträcken och trafiksäkerheten

Skriftlig fråga 2001/02:959 av Sellén, Birgitta (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-25
Anmäld
2002-04-02
Besvarad
2002-04-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 mars

Fråga 2001/02:959

av Birgitta Sellén (c) till näringsminister Björn Rosengren om mitträcken och trafiksäkerheten

Av trafiksäkerhetsskäl sätts det i dag upp många mitträcken längs våra vägar. Mitträcke är bra eftersom det minskar allvarliga trafikolyckor, men det medför också en del negativa effekter för dem som bor i anslutning till vägar med mitträcken. Fotgängare, cyklister, jordbrukstransporter och resor med bil och buss måste fungera utan alltför stor negativ inverkan för ortsbefolkningen. E 14 väster om Sundsvall ska förses med mitträcke. Vägverket har presenterat en färdig plan för ortsborna, som innebär att en av nedfarterna till den aktuella byn kommer att stängas av från ett håll. Man kan därför inte korsa vägen. Jordbrukare som har sina marker på båda sidor av E 14 kommer att få åka extra långa sträckor till sina marker. En markägare som i dag har 300 meter till sin mark kommer att få åka 7,7 kilometer när mitträcket satts upp. Det innebär också att det påverkar den övriga trafiken negativt. Det finns företagare i den byn som är i behov av tunga transporter. Dessa lastbilar måste i fortsättningen åka via byvägen för att komma till företagaren, vilket påverkar olycksrisken för personer som bor i byn. Skolbarn som kliver av skolbussen vid E 14 kommer antagligen att få hoppa över mitträcket när de ska korsa vägen som blivit avstängd. Det borde vara möjligt att vid dylika situationer i stället sänka hastigheten längs den aktuella sträckan så att alla olika transporter kan fungera för byborna.

Min fråga är:

Vad avser ministern att göra för att påverka möjligheten att låta Vägverket sänka hastigheten vid orter som drabbas av stora praktiska problem när mitträcken monteras upp längs våra vägar?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:959 besvarad av

den 3 april

Svar på frågorna 2001/02:959 om mitträcken och trafiksäkerheten och 960 om mitträcken och miljön

Näringsminister Björn Rosengren

Birgitta Sellén har frågat mig vad jag avser att göra för att påverka möjligheten att låta Vägverket sänka hastigheten vid orter som drabbas av praktiska problem då mitträcken monteras upp längs våra vägar. Dessutom har Birgitta Sellén frågat statsrådet Lena Sommestad vilka åtgärder miljöministern är beredd att vidta, för att initiera en diskussion med Vägverket om vilken miljöpåverkan som mitträcken kan leda till. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som svarar på båda frågorna.

Frågorna är ställda mot bakgrund av att Vägverket Region Mitt, har presenterat ett förslag till utbyggnad av väg E 14, delen Matfors@Stöde till "2+1"-väg med mitträcke, s.k. mötesfri landsväg.

Vägverket är den myndighet som har i uppdrag att förvalta det statliga vägnätet. I verkets ansvar ingår att utföra insatser som bidrar till att uppfylla transportsektorns sex delmål: tillgängligt transportsystem, hög transportkvalitet, säker trafik, god miljö och positiv regional utveckling samt jämställt transportsystem.

Mötes- och avkörningsolyckor, svarar för drygt hälften av alla döda och svårt skadade på 13-metersvägar där hastigheten är 90 eller 110 kilometer per timme. Därför är det viktigt att separera trafiken, t.ex. genom mitträcken. Inom Vägverket bedrivs sedan ett par år tillbaka ett utvecklingsprogram benämnt Alternativa 13-metersvägar. Syftet med detta program är att på ett kostnadseffektivt sätt öka trafiksäkerheten på befintliga 13-metersvägar och motortrafikleder. Praktiska och trafiksäkra lösningar för mötesfri landsväg bedrivs i ett utvecklingsprojekt och lösningarna anpassas till de unika förutsättningar som råder för den väg där åtgärder kan vara aktuella. Förutom ökad trafiksäkerhet kan det även ur miljösynpunkt finnas fördelar med att, i de fall där det är möjligt, vidareutveckla befintlig infrastruktur jämfört med att ta ny mark i anspråk för en ny väg. Visserligen kan en väg med mittseparation innebära att vissa transporter får en omväg men det ska ställas i relation till den allmänna trafiksäkerhetseffekt som erhålles.

Bashastigheterna för våra vägar är 50 kilometer per timme inom tättbebyggt område respektive 70 kilometer per timme utom tättbebyggt område och dessa anges i trafikförordningen (1998:1276). Av förordningen framgår det även att det är kommunen, länsstyrelsen eller Vägverket som får föreskriva om ändring av dessa hastigheter.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.