Till innehåll på sidan

Misstänkta terrorister som får uppehållstillstånd i Sverige

Skriftlig fråga 2014/15:178 av Mathias Sundin (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-01-27
Överlämnad
2015-01-27
Anmäld
2015-01-28
Svarsdatum
2015-02-04
Sista svarsdatum
2015-02-04
Besvarad
2015-02-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sveriges Radio, P4 Östergötland, rapporterar (27/1) att misstänkta terrorister får tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige.

Det rör sig om ett tjugotal personer som sökt asyl i Sverige, men nekats på grund av att Säkerhetspolisen varnat Migrationsverket att dessa individer misstänkts ha varit delaktiga i terroristorganisationer och begått övergrepp mot civilbefolkningen.

De kan inte skickas tillbaka till Syrien eftersom de då riskerar tortyr eller avrättning. Därför får de stanna i Sverige och röra sig fritt.

Migrationsverket menar att nuvarande lagstiftning inte tillåter något annat.

Att misstänkta terrorister kan bo och röra sig fritt i Sverige är allvarligt.

 

Tänker statsrådet vidta några åtgärder för att förändra lagstiftningen på området eller vidta några andra åtgärder för att hantera detta problem?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:178 besvarad av Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister

Dnr Ju2015/1114

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:178 av Mathias Sundin (FP) Misstänkta terrorister som får uppehållstillstånd i Sverige

Mathias Sundin har frågat mig om jag tänker vidta några åtgärder för att förändra lagstiftningen när det gäller misstänkta terrorister som får uppehållstillstånd i Sverige eller vidta några andra åtgärder för att hantera detta problem.

Enligt internationella åtaganden som Sverige är bundet av får en person inte utvisas, överföras eller utlämnas till ett land om det innebär en risk för att personen i fråga utsätts för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. Detta är ett absolut hinder enligt Europakonventionen och FN:s tortyrkonvention. Det svenska regelverket uppfyller kraven enligt folkrättsliga principer.

Vid konkret brottsmisstanke, t.ex. när det gäller terroristbrott, utreds och lagförs redan i dag sådana brott av rättsvårdande myndigheter.

Kampen mot terrorism är en prioriterad fråga för regeringen.

Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att se över den straffrättsliga lagstiftningen med anledning av vissa internationella åtaganden för att förhindra och bekämpa terrorism. Uppdraget ska redovisas senast den 18 juni i år.

Det behövs även ett långsiktigt förebyggande arbete för att motverka radikalisering och rekrytering till våldsbejakande extremistiska rörelser och till terrorism. Regeringen följer noga utvecklingen på området.

Stockholm den 4 februari 2015

Morgan Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.