Misshandel mot barn och ungdomar

Skriftlig fråga 2005/06:955 av Kjellberg, Bertil (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-08
Anmäld
2006-02-08
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-02-22
Svar anmält
2006-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 februari

Fråga 2005/06:955 av Bertil Kjellberg (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Misshandel mot barn och ungdomar

Under det senaste året har den polisanmälda misshandeln mot barn och ungdomar i åldern 7@14 år ökat med 2 % (en ökning till närmare 7 200 anmälda brott). Sett över en tioårsperiod har dessa brott ökat kraftigt, en ökning med hela 70 % jämfört med år 1996. Denna typ av brott sker i huvudsak på vardagar och många av de misstänkta är själva under 15 år.

Min fråga är följande:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att minska misshandeln mot barn och ungdomar?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:955 besvarad av

den 22 februari

Svar på fråga 2005/06:955 om misshandel mot barn och ungdomar

Justitieminister Thomas Bodström

Bertil Kjellberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska misshandeln mot barn och ungdomar.

Bertil Kjellberg hänvisar till statistiken över antalet anmälda brott som visar en kraftig ökning de senaste tio åren. Brottsförebyggande rådets omfattande skolundersökningar visar dock inte på motsvarande ökning. Enligt dessa är ökningen betydligt mer begränsad. Man måste alltså skilja på den faktiska ökningen av brott och ökningen av anmälningsbenägenheten.

Inledningsvis vill jag nämna att Brottsförebyggande rådet på regeringens uppdrag arrangerar ett seminarium om åtgärder mot gatuvåld, där nationella och internationella erfarenheter kommer att belysas. Vid seminariet kommer bland annat arbetet med unga brottsoffer att uppmärksammas. Det samlade resultatet av seminariet kommer att bilda ett viktigt underlag inför det fortsatta arbetet mot våld.

Det lokala brottsförebyggande arbetet är särskilt betydelsefullt när det handlar om barn och ungdomar. De flesta lokala brottsförebyggande råd vidtar också åtgärder med inriktning på barn och ungdomar. Som ett led i att stödja det arbetet har regeringen gett Brottsförebyggande rådet i uppdrag att analysera vilka samarbets- och arbetsformer som har visat sig särskilt lämpade för att nå goda resultat i det lokala brottsförebyggande arbetet.

Även polisen har en viktig uppgift när det gäller att förebygga att ungdomar begår misshandel och andra brott. Polisen ska verka tillsammans med fältassistenter i lokalsamhället och arbeta på de tider och platser där ungdomar befinner sig. Regeringen har de senaste åren gjort kraftiga satsningar på polisen. Genom dessa satsningar förbättras naturligtvis polisens förutsättningar att förebygga misshandel och annan brottslighet bland unga.

Många av dem som är misstänkta för misshandel mot barn och ungdomar i åldern 7 till 14 år är själva under 15 år. I de fall där unga begår brott är det viktigt med tidiga och tydliga insatser från samhällets sida. Regeringen har nyligen lagt fram en rad förslag som syftar till att förhindra att unga dras in i kriminalitet och att utveckla påföljdssystemet för unga.

En av huvuduppgifterna för kriminalpolitiken är att förhindra att barn och unga begår eller utsätts för brott. Arbetet med ungdomsbrottsligheten är på många sätt nyckeln till samhällets möjligheter att på lång sikt minska den totala brottsligheten. Man kunde önska att fler insåg vikten av bevarandet av välfärdssamhället när det gäller att förebygga ungas brottslighet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.