Till innehåll på sidan

Missgynnande av svenska företag vid offentlig upphandling

Skriftlig fråga 2015/16:889 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-03-01
Överlämnad
2016-03-02
Anmäld
2016-03-03
Svarsdatum
2016-03-09
Sista svarsdatum
2016-03-09
Besvarad
2016-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Varje år upphandlar stat, landsting och kommuner varor och tjänster för ca 600 miljarder kronor. Det är en viktig marknad, inte minst för svenska små och medelstora företag. Därför är det viktigt med regelverk som inte stänger dessa företag ute från att lägga anbud vid offentlig upphandling.

Nyligen presenterade regeringen ett utkast till lagrådsremiss benämnd Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling. I sina överväganden skriver regeringen (s. 69) bland annat följande:

”Sammantaget anser regeringen att det finns sakliga skäl för en reglering som medger att utstationerande arbetsgivare i praktiken behandlas förmånligare i en upphandling än övriga leverantörer.”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Hur bedömer statsrådet och regeringen att förslaget om missgynnande av inhemska företag vid offentlig upphandling kommer att påverka svenska företags möjligheter att stå sig i den internationella konkurrensen?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:889 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Dnr Fi2016/00837/UR

Finansdepartementet

Civilministern


Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:889 av Maria Malmer Stenergard (M) Missgynnande av svenska företag vid offentlig upphandling

Maria Malmer Stenergard har frågat mig hur jag och regeringen bedömer att ett förslag kommer att påverka svenska företags möjligheter att stå

sig i den internationella konkurrensen.

Det lagstiftningsarbete som Maria Malmer Stenergard refererar till är ett utkast till lagrådsremiss som nu remitteras. Utkastet avser miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling. Som jag svarat i en tidigare fråga från Maria Malmer Stenergard genomför förslagen de krav som följer av de nya EU-direktiven på upphandlingsområdet och vilar på att den svenska arbetsmarknadsmodellen följs. Alla leverantörer måste i grunden följa den svenska modellen och svenska villkor när arbete utförs

i Sverige. Det stärker svenska företags konkurrenskraft och innebär inget missgynnande. Vissa skillnader återstår visserligen mellan den svenska arbetsrätten och reglerna om utstationering. Regeringen arbetar dock brett med att få till stånd ett starkare skydd även för utstationerade arbetstagare. De bör omfattas av samma starka arbetsrättsliga skydd som den svenska modellen innebär.

Stockholm den 9 mars 2016

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.