Missförhållandena på LSS-boenden

Skriftlig fråga 2020/21:229 av Carina Ståhl Herrstedt (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-15
Överlämnad
2020-10-15
Anmäld
2020-10-16
Svarsdatum
2020-10-28
Sista svarsdatum
2020-10-28
Besvarad
2020-10-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Enligt lagen om lex Sarah är personal skyldig att anmäla missförhållanden till ansvariga chefer på ett LSS-boende – och är missförhållandena allvarliga ska anmälningarna skickas vidare till tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO. På fyra av tio LSS-boenden förekom våld eller liknande år 2018, enligt Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Personer med en funktionsnedsättning som bor på ett LSS-boende är i beroendeställning gentemot personalen, och därför är det extra viktigt att de boende kan känna sig trygga och ha tillit till den.

Att det förekommer våld och liknande på LSS-boenden är inte acceptabelt, och mycket av ansvaret ligger naturligtvis hos cheferna men även hos kommunen och inte minst hos Inspektionen för vård och omsorg.

Uppdrag granskning uppmärksammade nyligen ett antal fall där man med enkelhet kan säga att alla har brustit i sitt ansvar. Det är uppenbart att något måste göras och att tillsynen måste skärpas.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att säkerställa trygghet och tillit på LSS-boenden och för att komma till rätta med de missförhållanden som uppenbart råder på många LSS-boenden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:229 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:229 av CarinaStåhl Herrstedt (SD)
Missförhållandea på LSS-boenden

Carina Ståhl Herrstedt har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att säkerställa trygghet och tillit på LSS-boenden och komma tillrätta med de missförhållanden som uppenbart råder på många LSS-boenden.

Inledningsvis vill jag betona att jag blir fruktansvärt illa berörd av uppgifter om att det förekommer missförhållanden på LSS-boenden.

LSS-lagen är tydlig: Verksamhet på LSS-boenden ska bygga på respekt för den enskildes självbestämmanderätt och integritet. Personer som bor i något av landets LSS-boenden ska känna trygghet och frihet. Personalen ska ge ett gott stöd, en god service och omvårdnad och om våld förekommer är det inte bara oacceptabelt utan olagligt.

Kommunerna har ett ansvar att systematiskt och fortlöpande följa upp kvaliteten i LSS-verksamheten. Lex Sarah innebär att anställda i dessa verksamheter och i socialtjänstens verksamheter är skyldiga att rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden. Det är viktigt att kommuner och privata utförare faktiskt använder sig av Lex Sarah, det är därför den finns.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har prioriterat tillsyn av boendemiljön på LSS-boenden under åren 2018 – 2020. I tillsynen har det framkommit att det finns brister på flera LSS-boenden, bland annat vad gäller personalens kunskap om olika typer av funktionsnedsättningar och vad den enskilde behöver.

Regeringen har med anledning av IVO:s iakttagelse, samt LSS -utredningens slutsatser gett Socialstyrelsen i uppdrag att se över kompetensen hos personal som arbetar på LSS-boenden. De ska bland annat undersöka om brister i kompetens och bemanning påverkar risken för tvångs- och begränsningsåtgärder. Uppdraget ska göras i samarbete med Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och i dialog med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och rapporteras till regeringen i mars 2021.

Om Socialstyrelsen kartläggning och analys visar på brister i kompetensen ska de lämna en beskrivning av lämpliga åtgärder. Det blir ett viktigt beredningsunderlag för att bedöma om och i så fall vilka åtgärder som kan vidtas. Samtidigt har jag en dialog med IVO om tillsynen av LSS boenden och hur deras iakttagelser kan återföras till kommunerna och vad de gör för att missförhållanden som finns ska upphöra.

Stockholm den 28 oktober 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.