missbruk bland unga

Skriftlig fråga 2002/03:817 av Lundberg, Inger (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-04-16
Anmäld
2003-04-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-04-29
Svar anmält
2003-04-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 april

Fråga 2002/03:817

av Inger Lundberg (s) till statsrådet Morgan Johansson om missbruk bland unga

Enligt uppgift från Ungdomens Nykterhetsförbund har försäljning av alkoläsk ökat dramatiskt. Totalt uppges Systembolaget ha sålt 273 000 liter under perioden januari till mars, en uppgång med 205 % jämfört med samma period året innan. Alkoläsk lanseras också i vissa livsmedelsaffärer, då med en lägre alkoholhalt än de 4@5,6 %, som är alkoholhalten i den "läsk", som säljs på Systembolaget. Ungdomsförbundet varnar för att alkoläsken lätt fungerar som inkörsport till drickande bland ungdomar. Ungdomar, som inte känner sig hemma med alkohol väljer alkoläsken, som påminner om vanliga läskedrycker.

Det finns inte skäl att anta att alkoläskförsäljningen ökat på bekostnad av andra drycker. Samtidigt har nämligen försäljningen av vin ökat med 6,8 %, cider med 10,2 % och öl med 4,2 %. Till detta kommer en omfattande privatinförsel av olika alkoholhaltiga drycker.

Vi måste se med mycket stort allvar på den ökade alkoholkonsumtionen bland barn och unga.

Jag vill därför fråga statsrådet Johansson om han avser att vidta åtgärder för att minska konsumtionen av så kallad alkoläsk bland ungdomar.

Svar på skriftlig fråga 2002/03:817 besvarad av

den 29 april

Svar på frågorna 2002/03:816 om ökande konsumtion av alkoläsk, 817 om missbruk bland unga samt 826 om alkoläsk

Statsrådet Morgan Johansson

Torsten Lindström, Inger Lundberg och Gabriel Romanus har frågat om jag avser att vidta åtgärder för att minska konsumtionen av så kallad alkoläsk bland ungdomar och om jag är beredd att vidta skärpta åtgärder mot den cyniska lanseringen av alkoläsk.

Som jag vid flera tillfällen tidigare framhållit ser regeringen med stor oro på den ökande alkoholkonsumtionen bland ungdomar och i den nationella handlingsplanen för att förebygga alkoholskador betonas särskilt vikten av olika insatser för att stödja barn och ungdomar och förhindra att de använder alkohol. Rapporter om en kraftigt ökad konsumtion av så kallad alkoläsk bland ungdomar är därför givetvis oroande.

Benämningen alkoläsk avser vanligtvis de blanddrycker som säljs på systemet med en alkoholhalt på 4 @ 5,6 %, men även cider räknas ibland dit, liksom även olika slags ölsorter med en alkoholhalt som motsvarar folköl och som säljs i detaljhandeln. Systembolagets försäljningsstatistik visar på en kraftig uppgång av blanddrycker under det senaste året. Ökningen har visserligen skett från mycket låga tal, men den ska ändå tas på allvar eftersom det kan vara en signal om att ungdomars dryckesmönster är på väg att förändras.

Ett viktigt mål för den svenska alkoholpolitiken är att alkoholdebuten ska skjutas upp och i det arbetet är insatser mot ungdomars konsumtion av folköl en viktig del. Alkoholkommittén och Statens folkhälsoinstitut har tillsammans med Svensk Dagligvaruhandel tagit fram ett nationellt material för folköl och tobak som går under namnet "lag om leg" och som syftar till att förhindra att underåriga får tillgång till folköl och tobaksvaror. Här betonas bland annat branschens ansvar att upprätthålla åldersgränser och bedriva en ansvarsfull alkoholhantering. I den fortsatta dialogen med handeln och restaurangbranschen bör frågan om alkoläsken särskilt lyftas fram.

Det är vidare viktigt att begränsa exponeringen av alkoholhaltiga drycker framför allt i ungdomsmiljöer. För närvarande pågår två utredningar som delvis berör dessa frågor. Utredningen om Begränsning av alkoholbranschens sponsring inom idrotten, m.m. ser bland annat över vad som kan göras för att minska förekomsten av alkohol i samband med olika evenemang där många barn och ungdomar deltar och vad som behöver göras för att Sverige ska följa EU-rekommendationen om barn och ungdomars alkoholkonsumtion. Utredningen Alkoholreklam i tryckta skrifter ska föreslå begränsningar av marknadsföringen av alkoholdrycker i tryckta skrifter och särskilt beakta skyddet för barn och unga. Båda uppdragen ska redovisas senast den 1 juli i år.

Slutligen är det nödvändigt att arbeta på EU-nivå eftersom det är där många av de avgörande besluten fattas och eftersom utvecklingen av ungdomars alkoholkonsumtion är internationell. Under det svenska ordförandeskapet arbetade Sverige fram ett förslag till rådsslutsatser om behovet av en europeisk alkoholstrategi och tog initiativ till en rådsrekommendation om unga och alkohol. En arbetsgrupp har tillsatts för att implementera rekommendationen men därutöver har inte mycket hänt. Jag har därför för avsikt att tillskriva EU-kommissionen och uttrycka Sveriges oro över den rådande situationen och över bristen på initiativ från kommissionens sida.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.