missbruk av alkohol och droger

Skriftlig fråga 2000/01:360 av Gustafsson, Lars (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-12-06
Anmäld
2000-12-12
Besvarad
2000-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 december

Fråga 2000/01:360

av Lars Gustafsson (kd) till socialminister Lars Engqvist om missbruk av alkohol och droger

Flera indikationer tyder på att missbruket av alkohol, narkotika och andra droger ökar. Enligt statistik från Systembolaget har den ackumulerade försäljningen av ren alkohol under 2000 ökat med nästan 7 %. Enligt Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysnings (CAN) senaste rapport om drogutvecklingen i Sverige har antalet narkotikabeslag av tull och polis under 1990-talet ökat med 50 % och uppgick 1999 till drygt 14 000. Till detta kommer andra former av drogmissbruk såsom syntetiska droger, psykofarmaka, sniffning och dopning.

Det är uppenbart att missbruk i olika former alltmer breder ut sig i det svenska samhället och går allt längre ned i åldrarna. Orsakerna till detta är flera. En är det ökade inflödet från andra länder. För att motverka detta görs olika insatser från samhällets sida. Tydligen är dessa inte tillräckliga för nedbringa missbruket i Sverige.

Vad avser ministern göra för att motverka och nedbringa missbruket av alkohol och droger i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:360 besvarad av

den 13 december

Svar på fråga 2000/01:360 om missbruk av alkohol och droger

Socialminister Lars Engqvist

Lars Gustafsson har frågat mig vad jag avser göra för att motverka och nedbringa missbruket av alkohol och droger i Sverige.

Regeringen har nyligen överlämnat propositionen Nationell handlingsplan för att förebygga alkoholskador (prop. 2000/01:20) till riksdagen. Syftet med propositionen är att lägga fast grundvalarna för en alkoholpolitik under de närmaste fem åren som leder till minskad alkoholkonsumtion och begränsade alkoholskador.

Huvudinriktningen för alkoholpolitiken ska enligt handlingsplanen vara att stimulera utvecklingen av målinriktade och samordnade förebyggande insatser på kommunal nivå. Förstärkta åtgärder behövs när det gäller särskilda stödinsatser för riskgrupper och individer med riskbeteende, vård- och behandlingsinsatser, opinionsbildning och information, begränsning av tillgängligheten och marknadsföringen av alkoholdrycker, kompetensutveckling, uppföljning av konsumtions- och skadeutvecklingen samt alkoholforskning. Förstärkta åtgärder behövs också när det gäller att utveckla samarbetet på europeisk och internationell nivå. För genomförandet av handlingsplanen avsätts 450 miljoner kronor under tre år.

I mars 2001 avser regeringen med utgångspunkt från Alkoholutredningens slutbetänkande överlämna en alkoholpolitisk proposition till riksdagen, där bl.a. åtgärder för att förbättra tillsynen över folkölsförsäljningen och restaurangernas öppethållandetider kommer att behandlas.

Narkotikakommissionen, som har regeringens uppdrag att göra en utvärdering av samhällets narkotikapolitiska insatser och lägga förslag till sådana effektiviseringar av narkotikapolitiken som kommissionen finner möjliga, presenterar sitt slutbetänkande till årsskiftet. Regeringen avser att med kommissionens betänkande som underlag under 2001 överlämna en proposition till riksdagen med förslag till en nationell handlingsplan även på narkotikaområdet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.