Minskande kontanthantering

Skriftlig fråga 2019/20:885 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-04
Överlämnad
2020-02-05
Anmäld
2020-02-06
Svarsdatum
2020-02-12
Sista svarsdatum
2020-02-12
Besvarad
2020-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Kontanthantering överges i allt större utsträckning. Situationen med ökande brottslighet och utsatthet för rånrisk är en av anledningarna till att exempelvis butiker och restauranger inte vill använda kontanter. Därför ersätts de med betalningstjänster som Swish och kortbetalning.

Att inte kunna betala med kontanter ställer till problem för de konsumenter som av olika anledningar inte kan hantera digitala tjänster eller har bankkort.

Kontantuttag ska erbjudas via automater av banker enligt ny lag. Ett syfte är att konsumenter ska ha bättre tillgång till att hämta ut kontanter.

Tendensen att företagare ersätter kontanthantering med digitala betalningstjänster kvarstår. I de fall det underlättar för konsumenter att hämta ut kontanter genom att flera uttagsautomater finns, så ställer man sig frågan vilken vinsten är om företagare samtidigt ersätter kontanthanteringen till förmån för digitala betaltjänster.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

På vilket sätt avser statsrådet att säkerställa att kontanter accepteras som betalningsmedel för konsumenter och för företagare?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:885 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)



Fi2020/00439/B

Finansdepartementet

Finansmarknads- och bostadsministern

biträdande finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:885 av Mikael Eskilandersson (SD) Minskande kontanthantering

Mikael Eskilandersson har frågat mig hur jag avser att säkerställa att kontanter accepteras som betalningsmedel för konsumenter och för företagare.

Kontantanvändningen har under lång tid minskat i samhället. Många näringsidkare, i synnerhet inom servicebranscher som hotell och restaurang, har slutat att acceptera kontant betalning. Inom handeln, särskilt inom dagligvaruhandeln, accepterar dock fortfarande majoriteten av butikerna kontanter.

Sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken, kontanter, är enligt riksbankslagen lagligt betalningsmedel. Det står dock näringsidkare fritt att avtala om annan betalning. Detta avtal kan ske genom att sätta upp en skylt i butik att kontanta betalningar inte accepteras.

I delbetänkandet Tryggad tillgång till kontanter (SOU 2018:42) övervägde den parlamentariskt sammansatta Riksbankskommittén frågan om att ställa krav på handlarna att acceptera kontanter. Kommittén drog emellertid slutsatsen att det skulle innebära en oproportionerlig inskränkning av näringsfriheten i nuläget. Riksdagen har därefter givit regeringen tillkänna att tillsätta en utredning om statens roll på betalningsmarknaden och även utreda innebörden av begreppet lagligt betalningsmedel samt hur det eventuellt behöver anpassas till dagens digitala betalningsmarknad. Ärendet bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Stockholm den 12 februari 2020


Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.