minröjning

Skriftlig fråga 1997/98:886 av Zetterberg, Eva (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-06-22
Anmäld
1998-06-29
Besvarad
1998-07-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:886 av Eva Zetterberg (v) till utrikesministern om minröjning

Västra Sahara är Afrikas sista koloni. Sedan Spanien lämnade landet 1976 har Marocko ockuperat området och förhalat den folkomröstning som FN beslutade om 1991. Nu är äntligen datum för folkomröstningen fastlagt till den 7 december 1998, med reservation för eventuellt någon månads försening.

För att folkomröstningen skall kunna ske, pågår en identifikationsprocess organiserad av FN där de röstberättigade förtecknas. En stor del av västsaharierna lever i dag i flyktingläger i Algeriet och för att kunna återvända till Västra Sahara och delta i folkomröstningen måste bl.a. en omfattande minröjning genomföras. Sverige har ställt 75 minröjare till FN:s förfogande, varav 60 redan finns på plats. Nu har Marocko obstruerat genom att vägra acceptera FN-soldaternas utrustning. Överbefälhavare Owe Wiktorin har enligt tidningsuppgift krävt att den svenska regeringen därför skall ta hem truppen. I mina ögon vore det en katastrof om den svenska regeringen skulle kapitulera inför Marockos krav. Hela folkomröstningen kan därigenom komma i fara.

Därför vill jag fråga utrikesministern:

Vilka åtgärder avser regeringen att vidtaga för att se till att den svenska minröjningsinsatsen kan genomföras som planerat och därvid bidra till att förutsättningarna för att den av FN beslutade folkomröstningen om Västra Sahara skall kunna äga rum vid planerad tidpunkt blir uppfyllda?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:886 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:886 om minröjning
    Utrikesminister Lena Hjelm-Wallén

den 9 juli

Eva Zetterberg har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser vidta för att se till att den svenska minröjningsinsatsen i Västsahara kan genomföras som planerat och därvid bidra till att förutsättningarna blir uppfyllda för att den av FN beslutade folkomröstningen skall kunna äga rum vid planerad tidpunkt.

Sverige tillmäter fredsprocessen i Västsahara mycket stor betydelse. Vi har i FN, inte minst under vår tid i säkerhetsrådet, målmedvetet arbetat för att denna process skall få ett positivt resultat. Ett uttryck för den svenska regeringens starka stöd i frågan är att vi tillhandahåller svensk personal för FN:s fredsfrämjande verksamhet i Västsahara. Vi bidrar konkret med såväl civilpoliser som en svensk minröjningsinsats inom ramen för FN:s mission för folkomröstningen i Västsahara, Minurso. Minröjningen har av FN angetts vara en förutsättning för genomförandet av den planerade folkomröstningen om Västsaharas framtid.

Den personal vi ställt till förfogande står under FN:s befäl. Vissa problem, som inte bara berör den svenska minröjningspersonalen, har uppstått vad gäller rätten för personalen i Minurso att förfoga över vapen, ammunition och sprängmedel som erfordras för uppgiften. Dessa problem måste klaras ut i en överenskommelse mellan FN och Marocko.

FN har också på olika sätt verkat såväl i Marocko som i New York för att lösa frågan. FN:s generalsekreterare har bl.a. personligen diskuterat saken med Marockos premiärminister.

Sverige står givetvis fortlöpande i kontakt med FN-sekretariatet vad gäller händelseutvecklingen och har också tagit upp frågan i säkerhetsrådet, senast i samband med att generalsekreterarens rapport om Minurso diskuterades den 23 juni. Sverige har dessutom vid ett flertal tillfällen bilateralt diskuterat ärendet med marockanska företrädare.

Tillsammans med FN fortsätter vi nu våra ansträngningar för att få till stånd en lösning. Jag utgår ifrån att de utestående problemen snarast skall kunna klaras ut så att vi kan fullgöra den uppgift som FN anförtrott oss.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.