Till innehåll på sidan

Minoriteters fri- och rättigheter i Indonesien

Skriftlig fråga 2005/06:251 av Skånberg, Tuve (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-27
Anmäld
2005-10-27
Besvarad
2005-11-02
Svar anmält
2005-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 oktober

Fråga 2005/06:251 av Tuve Skånberg (kd) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Minoriteters fri- och rättigheter i Indonesien

I Indonesien har hetskampanjen mot den kristna minoriteten gått hela vägen från desinformation via diskriminering till öppen förföljelse. Upprepade rapporter från indonesiska samfund visar hur kyrkor stängs av lokala myndighetspersoner, ofta i samarbete med paramilitära grupper eller polis.

Bara under de senaste två månaderna har 60 kyrkor stängts eller förstörts på främst Java. 150 kyrkor har drabbats under de senaste åren bara i Jakarta och på Java. En sammanställning över situationen i Jakarta visar att 18 kyrkor just nu står under polisens bevakning där. Förföljelsen har även resulterat i mord. I ett samhälle på Sulawesi mördades tre personer parallellt med att polisen nyligen inledde sin ”bevakning” av kyrkorna där.

Enligt grundlagen råder religionsfrihet i Indonesien, men en lag från 1969 reglerar tillstånd att bygga helgedomar, använda hem för religiösa möten, arbeta missionerande osv. Denna ”konventikel”-lagstiftning används ensidigt mot landets minoriteter och deras möjligheter att utöva sin tro. Även om Indonesiens regering motsätter sig att kyrkor förstörs, tycks myndighetspersoner på lokal- och provinsnivå ofta vara pådrivande i förföljelsen.

Den 18 oktober uppgav inrikesminister M Ma’aruf för Jakarta Post att lagen från 1969 ska ses över. Frågan är vilken effekt detta får, när problemen tycks ligga på lokal- och delstatsnivå. Religionsfriheten är inte en perifer mänsklig rättighet, utan en av demokratins mest centrala, och det är viktigt att minoriteter tillerkänns sina rättigheter. Omvärlden får aldrig acceptera förföljelse mot religiösa minoritetsgrupper såsom nu sker i Indonesien.

Vad avser statsrådet att göra för att verka för religionsfrihet i Indonesien?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:251 besvarad av

den 2 november

Svar på fråga 2005/06:251 om minoriteters fri- och rättigheter i Indonesien

Utrikesminister Laila Freivalds

Tuve Skånberg har uppmärksammat situationen för minoriteters fri- och rättigheter i Indonesien och då särskilt situationen för den kristna minoriteten.

Förföljelse och ofredande på grund av religiös övertygelse är oacceptabelt. Jag delar Tuve Skånbergs oro över de händelser som utspelar sig i Indonesien och för den behandling som vissa minoriteter, inklusive kristna, får utstå. Trots att det enligt Indonesiens författning råder religionsfrihet för sex religioner @ islam, protestantism, katolicism, buddhism, hinduism och konfucianism @- nås vi av rapporter om diskriminering och annat ofredande av bland annat kristna och deras helgedomar.

Även religiösa minoriteter som faller utanför de sex godkända religionerna har under den senaste tiden utsatts för trakasserier, liksom vissa muslimska minoriteter.

De allmänna val som hölls i Indonesien förra hösten skapade förhoppningar om fortsatta reformer, bland annat för att säkerställa alla människors lika rättigheter. Även om Indonesien gjort framsteg när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter återstår många områden där dessa rättigheter inte respekteras i den utsträckning som kännetecknar en fullt utvecklad demokrati. Sverige har bilateralt och i samverkan med EU-länderna vid ett flertal tillfällen direkt till den indonesiska regeringen påtalat vår oro för den bristande respekten för mänskliga rättigheter och uppmanat regeringen att vidta åtgärder för att stävja motsättningar och skydda utsatta grupper.

Sverige söker också bidra till en positiv utveckling genom vårt utvecklingssamarbete. Det svenska biståndet till Indonesien fokuserar på demokratiutveckling och ökad respekt för mänskliga rättigheter. Bland annat verkar Raoul Wallenberg institutet, med stöd från Sida, i Indonesien med ett flertal projekt på detta område. Raoul Wallenberg institutet har till exempel samarbetat med den nationella kommissionen för mänskliga rättigheter och utbildat tjänstemän i det indonesiska justitiedepartementet i mänskliga rättigheter. Även EU har beslutat att, i relationerna med Indonesien, inkludera stöd till interreligiös dialog i regionen liksom att stärka moderata religionsuttryck. Ett konkret exempel på detta är den konferens om interreligiös dialog som hölls i Indonesien i juli inom ramen för Asem-samarbetet. Jag hoppas att insatser som dessa ska bidra till att öka respekten för de mänskliga rättigheterna i Indonesien och att alla ska kunna åtnjuta samma respekt för sina rättigheter oavsett religionstillhörighet.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.