minor och vapen i Afghanistan

Skriftlig fråga 2001/02:92 av Viklund, Margareta (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-10-22
Besvarad
2001-10-26
Anmäld
2001-10-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 oktober

Fråga 2001/02:92

av Margareta Viklund (kd) till utrikesminister Anna Lindh om minor och vapen i Afghanistan

Det har framkommit uppgifter om att USA använder sig av såväl s.k. cluster @ som minvapen i Afghanistan. Att USA använder clusterbomber råder det inget större tvivel om, men det är osäkert om man också använder personminor.

I båda fallen är användningen av sådana vapensystem oroande ur ett humanitärt perspektiv. I fråga om personminorna råder en stark norm mot användning medan det inte finns samma starka norm mot användning av clustervapen, vars substridsdelar är ämnade att explodera då de når marken. Erfarenheter från t.ex. Kosovo visar att de blindgångare som blir resultatet av oexploderade substridsdelar skapar svåra problem.

När det gäller personminor har enligt uppgifter i New York Times den 11 oktober amerikanska bombplan släppt ned bombkapslar som innehåller systemet CBU-89 Gators över Afghanistan. The Guardian hade samma uppgift den 12 oktober. CBU-89 Gators är ett system där varje bombkapsel innehåller en mix av stridsvagnsminor och personminor, vilka bildar ett minfält på marken.

Den internationella kampanjen mot minor, ICBL, är dock tveksam till uppgifterna om att det verkligen är CBU-89 Gators som har använts. Det kan i stället handla om clustervapnet CBU-87.

Min fråga till utrikesministern:

Vilka åtgärder avser regeringen vidta om det visar sig att USA använder personminor och clustervapen vid krigföringen i Afghanistan?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:92 besvarad av

den 26 oktober

Svar på fråga 2001/02:92 om minor och vapen i Afghanistan

Utrikesminister Anna Lindh

Margareta Viklund har frågat mig vad regeringen avser göra om det visar sig att uppgifterna om att USA använt sig av personminor och clusterbomber i Afghanistan är riktiga.

Amerikanska företrädare har, på fråga från Sverige, bestämt förnekat att man skulle ha använt sig av personminor. Detta överensstämmer alltså med de uppgifter som Margareta Viklund själv har fått från Den internationella kampanjen mot landminor (ICBL).

Däremot har USA inte förnekat att man använder s.k. clusterbomber i Afghanistan. Denna typ av vapen är dock inte särskilt reglerad i folkrätten. Till skillnad från t.ex. antipersonella minor är de inte heller förbjudna.

Även icke förbjudna vapen kan naturligtvis innebära humanitära problem när de används. Beträffande clusterbomber är problemet risken att delar av bomben inte exploderar utan i stället blir liggande på marken som en blindgångare. Den kan därmed utgöra ett hot mot oskyldiga civila i området. Sverige arbetar aktivt i ett flertal regioner för att undanröja denna typ av hot. Sådana insatser kommer också att bli aktuella i Afghanistan.

I december i år hålls en översynskonferens med alla de stater som är parter till 1980 års vapenkonvention. Sverige har drivit att konferensen ska diskutera möjligheten att inleda förhandlingar om någon form av reglering av just "clusterbomber". Denna fråga finns nu med på dagordningen. Sverige presenterar i dag en resolution i FN, som förhoppningsvis kan bidra till att sådana förhandlingar kan komma till stånd så snart det är möjligt. Min förhoppning är att detta ska leda till en långsiktig lösning på det humanitära problemet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.