Ministerrådets hantering av Reach

Skriftlig fråga 2005/06:572 av Västerteg, Claes (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-08
Anmäld
2005-12-08
Besvarad
2005-12-13
Svar anmält
2005-12-14
Besvarad
2005-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 december

Fråga 2005/06:572 av Claes Västerteg (c) till statsrådet Lena Sommestad (s)

Ministerrådets hantering av Reach

Vi har en unik chans att skapa en kemikalielagstiftning som kan leda till positiva förändringar för många människors vardag. I samband med Europaparlamentets omröstning om Reach ingicks kompromisser som säkrade att några vitala principer gick igenom. Därför vore det djupt olyckligt om ministerrådet nu urvattnar förslaget. Det är avgörande att lagstiftningen kommer på plats och att den förstärks, förtydligas och förenklas. Några viktiga områden är enligt min mening:

-            Att substitutionsprincipen utformas utifrån tre krav: de farligaste ämnena ska enbart godkännas om det inte finns något alternativ och enbart för en kort period. De samhällsekonomiska fördelarna ska klart uppväga risken för människors hälsa och miljö. Europaparlamentets system är dessutom öppet och transparent för företagen så att de frivilligt kan byta ut kemikalier.

-            Utöka rätten till information. Varje enskild konsument ska kunna få reda på om det finns någon farlig kemikalie i den vara som de köper.

-            Ansvaret ska tydligt ligga på industrin genom att man introducerar en så kallad duty of care-princip.

Min fråga till statsrådet är:

Hur avser statsrådet att agera i ministerrådet för att Reach ska innefatta en tydlig substitutionsprincip, rätt till konsumentinformation och en så kallad duty of care-princip?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:572 besvarad av

den 13 december

Svar på fråga 2005/06:572 om ministerrådets hantering av Reach

Statsrådet Lena Sommestad

Claes Västerteg har frågat mig hur jag avser att agera i ministerrådet för att Reach ska innefatta en tydlig substitutionsprincip, rätt till konsumentinformation och en så kallad duty of care-princip.

Regeringen har under hela Reachprocessen aktivt verkat för att uppnå en så stark lagstiftning som möjligt. De frågor som Claes Västerteg tar upp hör till dem som har prioriterats högst av Sverige i förhandlingarna. Regeringens grundposition är att Reach ska bidra till att uppnå de svenska miljökvalitetsmålen. För att detta ska vara möjligt krävs god kunskap om alla kemikalier som sätts på marknaden och ett tydligt krav på att farliga kemikalier alltid ska ersättas av alternativ när så är möjligt. För att skydda konsumenter behövs även kunskap och information om kemikalier i varor. När det gäller denna fråga har Sverige spelat en särskilt aktiv roll i förhandlingsarbetet, bland annat genom att utarbeta egna, mer omfattande förslag i syfte att säkerställa en bättre information till distributörer och konsumenter.

Sverige har under förhandlingarna fått gehör för flera krav inom bland annat registrering, vissa basindustrifrågor, tillståndsprövning och substitution av särskilt farliga ämnen samt information om ämnen i varor. För frågan om substitution utvecklade Sverige tillsammans med några andra medlemsstater det kompromissförslag som Storbritannien har lagt fram inför slutförhandlingarna den 13 december. Förslaget innebär förbättringar i och med att utbytbara alternativ till farliga kemikalier nu måste anges. När det gäller vissa av våra prioriterade frågor har det dock varit omöjligt att få stöd från övriga medlemsländer i rådet. Ett exempel är frågan om duty of care. Denna fråga kommer därmed inte att prioriteras i slutförhandlingarna utan Sverige kommer att driva en allmän hänsynsregel i linje med Europaparlamentets intentioner.

Förhandlingarna är i nuläget intensiva och utgången är i skrivande stund oklar, då det finns starka motsättningar mellan medlemsstaterna. Min ambition är att, i linje med de svenska prioriteringarna, fortsatt driva förbättringar av lagstiftningen i slutförhandlingarna med fokus på de viktigaste områden där framsteg fortfarande är möjliga. Vi fokuserar bland annat på att ytterligare förstärka substitutionsprincipen i linje med parlamentets ändringsförslag samt att stärka kraven på registrering genom att tydligare krav på en fullständig uppsättning av data alltid ska finnas vid registrering av lågvolymämnen (1@10 ton) som säljs till konsumenter eller används i konsumentprodukter. Sverige kommer också att agera kraftfullt för att förhindra en urvattning av förslaget. Låt mig slutligen poängtera att Sverige anser att det är mycket viktigt att en politisk överenskommelse kan nås den 13 december.

Regeringen har under de två år förhandlingarna pågått arbetat hårt med att få en så stark lagstiftning som möjligt för att stärka hälso- och miljöskyddet för EU:s medborgare samtidigt som konkurrenskraften hos företagen upprätthålls. Vi har under förhandlingarnas sista fas inför beslutet den 13 december agerat bilateralt, inte minst på ministernivå. Jag har varit i personlig kontakt med ordförandeskapet, kommissionen och betydelsefulla medlemsstater för att informera och få stöd för våra ståndpunkter i de viktigaste sakfrågorna.

Sammanfattningsvis kommer Sverige i slutförhandlingarna att fortsatt agera kraftfullt för en stark kemikalielagstiftning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.