Till innehåll på sidan

Minimigräns för överföringskapacitet av el

Skriftlig fråga 2021/22:434 av Caroline Nordengrip (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-12-01
Överlämnad
2021-12-02
Anmäld
2021-12-07
Besvarad
2021-12-08
Sista svarsdatum
2021-12-08
Svarsdatum
2021-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Svenska kraftnät har brutit mot en EU-regel om en minimigräns för överföringskapacitet av el. Det slår Energimarknadsinspektionen fast.

Genom att Svenska kraftnät inte lever upp till minimikravet om att leverera minst 70 procent av tillgänglig kapacitet till marknaden begränsas utrymmet för aktörerna på marknaden, enligt tillsynsmyndigheten. Myndigheten menar även att detta kan det leda till att priserna ökar för konsumenterna.

Svenska kraftnät uppger att de inte uppfyllt kraven för att delar av det svenska elnätet inte klarar av belastningen och att detta bland annat beror på avvecklingen av Ringhals kärnkraftsreaktorer. Enligt Svenska kraftnät behöver nätet byggas ut, och det bedöms att det fortfarande år 2030 kommer att finnas tillfällen då minimigränsen inte kan uppnås.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att påskynda att minimigränsen efterlevs?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:434 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

I2021/03101 Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:434 av Caroline Nordengrip (SD) Minimigräns för överföringskapacitet av el

Caroline Nordengrip (SD) har frågat mig om vilka åtgärder som jag tänker vidta för att påskynda att minimigränsen efterlevs.

Jag vill inledningsvis tydliggöra roller och ansvar. Det är Affärsverket svenska kraftnät som ansvarar för att beräkna handelskapacitet och tilldela den till marknaden. Energimarknadsinspektionen är ansvarig tillsynsmyndighet.

Den så kallade 70-procentregeln är en del av EU:s nya elmarknadsförordning (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/943 av den 5 juni 2019 om den inre marknaden för el) som började tillämpas den 1 januari 2020. Huvudregeln säger att alla transmissionsnätsföretag ska tillgängliggöra minst 70 procent av överföringskapaciteten. 2020 och 2021 beviljade Energimarknadsinspektionen Svenska kraftnät undantag för sådana sammanlänkningar med Danmark, Tyskland, Polen och Litauen som påverkas av Västkustsnittet.

Regeringen och Svenska kraftnät arbetar ständigt för att förbättra kapaciteten i näten, för att undvika flaskhalsar, minska prisdifferenser mellan elområden och säkra en långsiktigt hållbar energiförsörjning i hela landet. Några exempel på detta är att Svenska kraftnät planerar rekordstora investeringar om 23,3 miljarder kronor under den kommande treårsperioden. Det är en trefaldig ökning jämfört med den senaste treårsperioden.

Det sker också insatser för att underlätta utbyggnad av elnätet. Exempel på detta är regeringens förslag i propositionen Moderna tillståndsprocesser för elnät (prop. 2020/21:188), som syftar till att förkorta ledtiderna och göra det lättare att bygga ut det svenska elnätet som riksdagen ställt sig bakom. Energimarknadsinspektionen har fått ökade anslag för att korta ner sin handläggningstid i ärenden kopplade till elnätsutbyggnad och har tillsammans med Lantmäteriet och länsstyrelserna fått i uppdrag att utveckla och testa nya arbetssätt för bättre koordinerad hantering av nödvändiga tillstånd och rättigheter för utbyggnad och förstärkning av elnätet. Därtill bedriver Energimarknadsinspektionen och Svenska kraftnät ett gemensamt strategiskt arbete med syfte att korta ledtiderna vid utbyggnad av elnätet.
 
Regeringen arbetar även med en nationell strategi för elektrifiering som tar ett helhetsgrepp om förutsättningarna inom energisektorn. Arbetet med elektrifieringsstrategin påbörjades under 2020 och har nu gått in i sin slutfas.

Stockholm den 8 december 2021

Khashayar Farmanbar


Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.