miljövänlig upphandling

Skriftlig fråga 1999/2000:642 av Söderdahl, Willy (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-02-28
Anmäld
2000-03-07
Besvarad
2000-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 februari

Fråga 1999/2000:642

av Willy Söderdahl (v) till miljöminister Kjell Larsson om miljövänlig upphandling

För att påskynda utvecklingen mot ett ekologiskt hållbart samhälle, så måste miljövänliga varor och tjänster efterfrågas i större mängd. Det finns en god vilja hos många privatpersoner, men ofta är det priset som fäller avgörandet och då blir det den miljövänliga varan som väljs bort. Det höga priset kan bero på för små serier och att det blir för dyrt att transportera och lagerhålla små mängder. Det finns också många offentliga enheter som gärna skulle vilja göra upphandlingar där krav ställs på att varor och tjänster ska vara miljövänliga och närproducerade. Den totala offentliga upphandlingen omfattar ungefär 300 miljarder. Även om inte allt passar för miljövänlig upphandling så finns här en betydande potential.

Det finns i dag inget som hindrar det offentliga att ställa miljökrav vid upphandling, men många upplever reglerna som så oklara att man helt enkelt inte vågar. Man måste ju alltid räkna med att det kan bli en rättsprocess om man inte gjort helt rätt i annonseringen. Fallet där Örebro läns landsting blev fällda förra året för att ha krävt en viss miljösymbol vid upphandling av kopiatorer ger fog för den rädslan. Många miljösamordnare och Agenda 21-ansvariga inom den offentliga verksamheten behöver få ett riktigt verktyg för att kunna driva på vad gäller miljövänlig upphandling.

Min fråga till miljöministern är om regeringen kommer att vidtaga några åtgärder för att stimulera och underlätta miljövänlig upphandling inom offentlig sektor.

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:642 besvarad av

den 8 mars

Svar på fråga 1999/2000:642 om miljövänlig upphandling

Miljöminister Kjell Larsson

Willy Söderdahl har frågat mig om regeringen kommer att vidta några åtgärder för att stimulera och underlätta miljövänlig upphandling inom offentlig sektor.

Att miljöanpassa den offentliga upphandlingen är en av flera viktiga åtgärder för att nå en ekologiskt hållbar utveckling. Mycket sker nu också på detta område.

Regeringen tillsatte våren 1998 en särskild delegation, Delegationen för ekologiskt hållbar upphandling. Delegationens uppgift är att vara pådrivande för att den offentliga upphandlingen ska vara ett instrument för att åstadkomma en ekologiskt hållbar samhällsutveckling. Delegationen har bl.a. till uppgift att utveckla konkreta vägledningar och metoder, initiera utbildning, sprida kunskap och erfarenheter och att följa utvecklingen i andra länder. Delegationen har bl.a. tagit fram en folder som ger information om vilka miljökrav som kan ställas vid offentlig upphandling. Delegationen arbetar nu också med att ta fram ett gemensamt Internetbaserat verktyg som ska kunna användas av alla offentliga upphandlare inom stat, kommun och landsting. Delegationen startar vidare våren 2000 omfattande utbildningsinsatser, inte bara för offentliga inköpsansvariga utan även för politiskt ansvariga och högre beslutsfattare, där beställningar av upphandlingar oftast initieras.

Det har visat sig att EG:s upphandlingsdirektiv är oklart i vissa avseenden och att detta leder till olika tolkningar om vilka miljökrav som går att ställa. EU-kommissionen arbetar därför med att ta fram ett tolkningsdokument som beräknas kunna presenteras i sommar. I det fall tolkningsdokumentet inte blir tillräckligt klargörande eller inte medför att tillräckliga miljökrav kan ställas vid offentlig upphandling, avser jag att inom EU driva frågan om att revidera upphandlingsdirektiven. Jag har däribland tillsammans med övriga nordiska miljöministrar skickat ett brev till EG-kommissionen med uppmaningen att underlätta för den offentliga sektorn att ställa miljökrav genom att inarbeta Amsterdamfördragets principer om hållbar utveckling i samstämmighet med principerna om icke-diskriminering, proportionalitet och affärsmässighet i direktivet eller i tolkningsmeddelandet.

Inom Regeringskansliet pågår också ett interdepartementalt arbete med att ta fram en svensk ståndpunkt om vilka miljökrav vi i Sverige vill kunna ställa vid offentlig upphandling.

I det nu påbörjade arbetet med att formulera en miljöorienterad produktpolitik nationellt och inom EU har många länder, däribland Sverige, uppmärksammat miljöanpassad offentlig upphandling som ett viktigt verktyg för att miljöanpassa produkter och minska resursförbrukningen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.