miljöregler kring vindkraftverk

Skriftlig fråga 2000/01:668 av S Järrel, Henrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-02-12
Anmäld
2001-02-20
Besvarad
2001-02-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 februari

Fråga 2000/01:668

av Henrik S Järrel (m) till miljöminister Kjell Larsson om miljöregler kring vindkraftverk

Den tekniska utvecklingen ser ut att ha sprungit förbi Boverkets allmänna råd från 1995 beträffande vad som ska iakttas vid anläggande av vindkraftverk. Vid denna tid kunde man knappast föreställa sig att vindkrafttornen skulle sträcka sig högre än 30@40 meter ovan jord. I dag tillåter tekniken 100 meter och kanske mer än så för t.ex. industriella vindkraftverk.

Detta får givetvis olika konsekvenser för den kringliggande boende- och närmiljön med avseende på bl.a. buller- och skuggbildning, säkerhetsavstånd, landskapsestetiska hänsyn m.m.

Med tanke på att Boverket för närvarande påstås arbeta med en översyn av de allmänna råden bl.a. mot bakgrund av den tekniska utvecklingen, borde man möjligen, självpåtaget, förhålla sig litet avvaktande i de kommuner där bygglovsansökningar gällande industriella vindkraftverk ligger för prövning.

Vilka åtgärder avser miljöministern vidta för att värna de olika värden som redovisats ovan, som riskerar att hotas vid en alltför hårdhänt exploatering av vindkraftverk?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:668 besvarad av

den 23 februari

Svar på fråga 2000/01:668 om miljöregler kring vindkraftverk

Miljöminister Kjell Larsson

Henrik S Järrel har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att värna olika värden i den kringliggande boende- och närmiljön som riskerar att hotas vid en alltför hårdhänt exploatering av vindkraftverk.

Uppförande av vindkraftverk prövas bl.a. enligt miljöbalken och plan- och bygglagen. Det ingår då att göra bedömningar av verksamhetens konsekvenser för miljö och boende. Vindkraftverk i den storleksordning som Henrik S Järrel nämner ska tillståndsprövas enligt miljöbalken. I en ansökan om tillstånd ska alltid ingå en miljökonsekvensbeskrivning som belyser verksamhetens konsekvenser för miljön, hushållningen med naturresurser och människors hälsa. Vindkraftsutredningen föreslog i sitt slutbetänkande (SOU 1999:75) bl.a. att även mindre vindkraftverk ska tillståndsprövas enligt miljöbalken.

I Boverkets allmänna råd 1995:1 Etablering av vindkraft på land anges bl.a. riktlinjer för buller och säkerhetsavstånd. Regeringen har gett Boverket i uppdrag att i samråd med Naturvårdsverket och Statens energimyndighet göra en översyn av verkets allmänna råd. Uppdraget ska redovisas senast den 1 mars 2002.

I syfte att följa upp hur kommuner med goda vindförutsättningar behandlar vindkraften i sina översiktsplaner har regeringen gett länsstyrelserna i uppdrag att i sin årsredovisning år 2002 redovisa vidtagna och planerade åtgärder för hur kommunerna behandlar mark och vattenanvändningsfrågor som rör vindkraften i sina översiktsplaner.

Vindkraftsutredningen gjorde den bedömningen att det är ute till havs som den avgjort största potentialen finns för utbyggnad av vindkraften samtidigt som konflikterna med andra intressen sannolikt är mindre. Regeringen beslutade därför förra sommaren tillsätta en arbetsgrupp inom Regeringskansliet med uppgift att kartlägga förutsättningarna för lokalisering av vindkraftverk till havs- och fjällområden. Arbetsgruppen har nyligen i en delrapport lämnat förslag om hur detta arbete ska bedrivas vidare.

Jag anser att behovet av skydd för miljö och boende i samband med vindkraftsetableringar redan i dag kan tillgodoses med gällande lagstiftning. Vad gäller Vindkraftsutredningens förslag om att även mindre vindkraftverk ska tillståndsprövas enligt miljöbalken har regeringen ännu inte tagit ställning. Frågan övervägs för närvarande inom Regeringskansliet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.