miljöprövning

Skriftlig fråga 2001/02:75 av Nyström, Elizabeth (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-10-18
Anmäld
2001-10-23
Besvarad
2001-10-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 oktober

Fråga 2001/02:75

av Elizabeth Nyström (m) till miljöminister Kjell Larsson om miljöprövning

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i Umeå utreder byggandet av ett högrisklaboratorium. Där ska enligt planerna hanteras en blandning av misstänkt explosiva kemiska och biologiska stridsmedel från hela världen.

Enligt en miljörättsforskare vid Umeå universitet faller den tänkta verksamheten utanför de obligatoriska kraven på tillståndsprövning enligt miljöbalken.

Eftersom det tänkta laboratoriet kommer att ligga i direkt anslutning till ett stort bostadsområde är befolkningen, av naturliga skäl, mycket orolig. I dessa tider när terror har blivit ett påtagligt hot uppfattar de kringboende givetvis att ett högrisklaboratorium innebär risker även för dem. Det förefaller mot den bakgrunden minst sagt märkligt att en ny verksamhet av denna sort inte behöver miljöprövas.

En miljöprövning däremot skulle innebära att FOI blir tvunget att redovisa negativa konsekvenser i form av en miljökonsekvensbeskrivning. Sådana krav ställs på betydligt harmlösare verksamhet. Regeringen bör därför gripa in och kräva en sådan prövning även i detta fall.

Vad avser miljöministern vidta för åtgärder för att ett eventuellt högrisklaboratorium vid FOI i Umeå ska miljöprövas?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:75 besvarad av

den 24 oktober

Svar på fråga 2001/02:75 om miljöprövning

Miljöminister Kjell Larsson

Elizabeth Nyström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att ett eventuellt högrisklaboratorium vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Umeå ska miljöprövas.

Vid FOI:s anläggning i Umeå arbetar man sedan 20 år med bl.a. indikering och detektering av nukleära, biologiska och kemiska stridsmedel. I och med den internationella säkerhetspolitiska utvecklingen ställs allt större krav på FOI:s verksamhet och därmed också på säkerheten vid anläggningen i Umeå. För att FOI ska kunna hantera okända prover krävs därför en uppgradering av FOI:s säkerhetslaboratorium, vilket bl.a. innebär att verksamheten görs säkrare för den berörda personalen. Det är alltså inte fråga om att FOI nu ska bygga ett nytt säkerhetslaboratorium, utan en uppgradering och modernisering av existerande laboratorium.

Arbetet med säkerheten vid anläggningen i Umeå och dess laboratorium pågår ständigt. Detta är inte minst viktigt för att arbetsmiljölagstiftningens krav på säkerhet ska kunna uppfyllas. Elizabeth Nyströms fråga rör emellertid kraven på miljöprövning och behovet av en miljökonsekvensbeskrivning.

När det gäller miljöprövning av verksamheter av olika slag finns bestämmelser i miljöbalken och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Enligt förordningen krävs det tillstånd eller anmälan för att bedriva vissa angivna typer av miljöfarliga verksamheter. Bl.a. finns det en särskild bestämmelse om laboratorier. Denna innebär, efter den ändring av förordningen som regeringen beslutade den 11 oktober, att kemiska och biologiska laboratorier med en total golvyta som är större än 5 000 kvadratmeter ska anmälas till kommunen, eller till generalläkaren om denne utövar tillsynen. Tidigare gällde detta bara laboratorier för utbildning samt forskning och utveckling. Anmälningsskyldigheten gäller både då en ny verksamhet ska startas och då en pågående verksamhet ändras på ett sätt som är av betydelse ur störningssynpunkt.

En anmälan ska innehålla de uppgifter, ritningar och tekniska beskrivningar som behövs för att tillsynsmyndigheten ska kunna bedöma verksamhetens art, omfattning och miljöeffekter. I den utsträckning som behövs ska en anmälan också innehålla en miljökonsekvensbeskrivning. Myndigheter, organisationer och enskilda som kan ha ett särskilt intresse i saken ska i skälig omfattning ges tillfälle att yttra sig. När ett anmälningsärende är tillräckligt utrett ska den myndighet som handlägger ärendet, om det behövs, meddela föreläggande om försiktighetsmått eller förbud. Myndigheten kan också förelägga verksamhetsutövaren att ansöka om tillstånd för verksamheten. I den tillståndsansökan som verksamhetsutövaren då upprättar ska en miljökonsekvensbeskrivning alltid ingå.

Det är också viktigt att framhålla att även verksamheter för vilka det inte är obligatoriskt med anmälan eller tillstånd kan miljöprövas. Enligt miljöbalken kan den berörda tillsynsmyndigheten alltid förelägga en verksamhetsutövare att ansöka om tillstånd, om verksamheten medför risk för betydande föroreningar eller andra betydande olägenheter för männikors hälsa eller miljön.

Den som bedriver en verksamhet är också skyldig att följa miljöbalkens allmänna hänsynsregler. Detta gäller även för verksamheter som inte är anmälnings- eller tillståndspliktiga. Hänsynsreglerna innefattar bl.a. krav på att verksamhetsutövaren vidtar de skyddsåtgärder och försiktighetsmått som behövs för att hindra skador eller olägenheter för människors hälsa eller miljön. Det är en uppgift för tillsynsmyndigheten att kontrollera att de allmänna hänsynsreglerna följs.

Det regelverk som jag redogjort för innebär att verksamheter som kan innebära risker för miljön eller människors hälsa blir föremål för en miljöprövning. Det finns därför inte anledning för mig att nu vidta några ytterligare särskilda åtgärder i anledning av att FOI utreder byggandet av ett högrisklaboratorium i Umeå.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.