Till innehåll på sidan

miljökonsekvensbeskrivning för Jönköpings län

Skriftlig fråga 1997/98:189 av Jonsson, Göte (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-11-27
Anmäld
1997-12-01
Besvarad
1997-12-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:189 av Göte Jonsson (m) till miljöministern om miljökonsekvensbeskrivning för Jönköpings län

Försurningen av skogar, sjöar och vattendrag utgör ett stort problem. Vissa regioner är speciellt utsatta, så är t.ex. sydvästra delen av Sverige ett sådant utsatt område.

Jönköpings län ligger inom denna utsatta region, där det försurande nedfallet drabbar naturen på ett påtagligt sätt. Så har t.ex. inom ett kontrollområde uppmätts tio gånger för höga svavelvärden i skogsmarken jämfört med vad marken långsiktigt tål.

Stora delar av de negativa utsläppen härrör från energiproduktionen. Sverige har internationellt sett låga utsläpp från denna sektor beroende på den stora andelen vatten- och kärnkraftsbaserad elproduktion. I samband med avvecklingen av Barsebäck kommer den fossilproducerade elen att öka i Sverige. Med största sannolikhet kommer även den danska fossilproducerade elen att öka. Jag anser med anledning av detta att länsvisa miljökonsekvensberäkningar skall göras med anledning av beslutet att påbörja avvecklingen av kärnkraften i förtid. Jag anser att en sådan miljökonsekvensbeskrivning också skall göras för Jönköpings län.

Är miljöministern beredd att medverka till en sådan miljökonsekvensbeskrivning för länet?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:189 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:189 om miljökonsekvensbeskrivning för Jönköpings län
    Miljöminister Anna Lindh

Göte Jonsson har frågat mig om jag är beredd att medverka till länsvisa miljökonsekvensbeskrivningar (MKB) med anledning av beslutet att påbörja kärnkraftsavvecklingen i förtid. Göte Jonsson betonar särskilt behovet av att göra detta för Jönköpings län då länet ligger i en utsatt region när det gäller nedfall av försurande ämnen.

Jag vill börja med att hänvisa till regeringens förslag till ett nytt energipolitiskt program för omställning av energisystemet som riksdagen har beslutat om (prop. 1996/97:84, bet. 1996/97:NU12, rskr. 1996/97:272). Programmet omfattar åtgärder som syftar till att på ett kostnadseffektivt sätt minska användningen av el för uppvärmning och öka tillförseln av el och värme från förnyelsebara energikällor. En minskad elanvändning och ett minskat effektuttag är viktiga förutsättningar för att kompensera bortfallet av elproduktion i Barsebäckverket när den andra reaktorn stängs år 2001. Regeringens målsättning är att merparten av bortfallet skall kompenseras genom minskad elanvändning och ny elproduktion från förnyelsebara energikällor så att användningen av fossila bränslen även i fortsättningen kan hållas på en låg nivå.

Enligt Naturvårdsverkets bedömning, rapport 4786 Sverige mot minskad klimatpåverkan, kommer avvecklingen inte att leda till ökad användning av fossila bränslen för elproduktion. I stället blir det en minskning av elanvändning genom att elvärmen substitueras och övrig elanvändning effektiviseras.

När det gäller länens möjligheter att göra strategiska miljöbedömningar, vilket är MKB på en mer övergripande nivå, har regeringen i sin skrivelse 1997/98:13 om ekologisk hållbarhet tagit upp frågan om regionala miljö- och hushållningsprogram. Inom samhällsplaneringen för ekologisk hållbar utveckling bevakar länsstyrelserna att de nationella miljömålen får genomslag i planeringen och att statlig sektorsplanering inom olika områden ges en regional anpassning och samordnas i hållbar riktning. Regeringen föreslår i sin skrivelse att Boverket, Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket efter samråd med länsstyrelserna, NUTEK och berörda sektorsmyndigheter utarbetar en översikt över områden där behovet av regionala miljö- och hushållningsprogram är särskilt framträdande i ett riksperspektiv.

Eftersom länsstyrelserna härigenom ges möjligheten att utarbeta regionala miljöanalyser avser jag för närvarande inte att vidta några ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.