Till innehåll på sidan

Miljöforskning som stryps av sekretesslagstiftningen

Skriftlig fråga 2013/14:602 av Raimo Pärssinen (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-05-07
Överlämnad
2014-05-08
Anmäld
2014-05-09
Besvarad
2014-05-14
Sista svarsdatum
2014-05-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Beatrice Ask (M)

 

Tidningen Ny Teknik har ett reportage i nr 19 från den 7 maj beskrivit ur miljöforskare vid Stockholms universitet hindras från att sprida sina resultat av bottenmätningar i Östersjön. Forskarnas upptäckter om Östersjöns botten kan inte diskuteras med andra länders forskare eller experter och inte heller publiceras utan Försvarsmaktens tillstånd. Tre typer av tillstånd behövs, och det märkliga är att i privat regi gör många redan avancerade mätningar utan att uppmärksamma att de egentligen behöver tillstånd.

Myndigheter som Sjöfartsverket, Sveriges geologiska undersökning (SGU) och Havs- och vattenmyndigheten håller med om problemet och menar att lagändring behövs. Lagstiftningen i Sverige är också mer restriktiv än i de flesta av våra grannländer kring Östersjön. På Försvarsdepartementet förbereds nu en ny lagstiftning som kan innebära en betydande skärpning jämfört med nu tillämpad praxis. Med andra ord får miljöforskarna ännu mera krångel och uppförsbacke när de ska hjälpa oss att rädda Östersjön.

Detta kan inte vara rimligt. Försvarsmakten ska givetvis kunna skydda militärstrategiskt viktiga områden men i övrigt bör forskningen släppas fri.

Genom vilka initiativ och kontakter med andra berörda statsråd avser statsrådet att avveckla den hemligstämpel som stryper forskningen om Östersjön?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:602 besvarad av Raimo Pärssinen (S)

Dnr Fö2014/919/MFI

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:602 av Raimo Pärssinen (S) Miljöforskning som stryps av sekretesslagstiftningen

Raimo Pärssinen har frågat justitieministern genom vilka initiativ och kontakter med andra berörda statsråd som justitieministern avser att avveckla den hemligstämpel som stryper forskningen om Östersjön.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Forskning för att motverka miljöproblemen i Östersjön samt för att skapa en hållbar förvaltning och blå tillväxt är viktig. Det är samtidigt också angeläget att beakta att information om havsbotten i Östersjön kan vara känslig ur sekretessynpunkt och därmed måste skyddas. Detta i syfte att förhindra spridning av information som kan orsaka skada för totalförsvaret.

År 2012 tillsatte regeringen en utredning med syfte att se över bestämmelserna om skydd för landskapsinformation. Sommaren 2013 presenterade utredningen sitt betänkande Skydd för geografisk information (SOU 2013:51). I betänkandet föreslås att den nuvarande regleringen i lagen och förordningen om skydd för landskapsinformation ersätts med en ny lag och förordning om skydd för geografisk information. Syftet är att skapa en modern och flexibel lagstiftning som möjliggör en anpassning till den pågående teknikutvecklingen.

Utredningens förslag innebär bl.a. att regleringen gällande tillstånd för sjömätning och spridning av sjögeografisk information blir mindre strikt än nuvarande lagstiftning. Tillstånd föreslås fortfarande krävas för sjömätning inom Sveriges sjöterritorium – med vissa undantag – samt för spridning av sjögeografisk information. Tillståndskravet begränsas dock i fråga om sjömätning på så sätt att sjömätning i ringa omfattning undantas. I fråga om spridning av sjögeografisk information föreslås tillståndskravet begränsas till att enbart gälla information som avser de områden inom vilka det krävs tillstånd för sjömätning, och då enbart för information som rör förhållanden i ett visst vattenområde eller en viss sträcka av ett vattenområde. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer föreslås också få meddela ytterligare föreskrifter om undantag från kraven på tillstånd. Tillstånd för sjömätning respektive spridning av geografisk information ska ges om sjömätningen respektive spridningen inte kan antas medföra skada för totalförsvaret. Utredningen föreslår vidare att tillståndskravet för inrättande av databas för lagring av geografisk information slopas.

Utredningens betänkande har remitterats till berörda instanser. Ärendet bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Stockholm den 14 maj 2014

Karin Enström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.