Miljöarbetet kring landets soptippar

Skriftlig fråga 2020/21:723 av Sara Gille (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-26
Överlämnad
2020-11-27
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Skultunatippen har länge varit omtalad, och turerna kring tippen har varit många. I oktober 2020 begärdes det uppmärksammade företaget bakom Skultunatippen, NM Trading & Transport AB, i konkurs. Samtidigt misstänks flera medlemmar i företagsledningen för grova miljöbrott, och i dagsläget pågår det en polisutredning.

Anläggningens miljöarbete har ifrågasatts på flera håll. Tippen har vid flera tillfällen drabbats av bränder, och vattnet som har använts vid de släckningsarbeten som bedrivits har runnit ut i Svartån. Efter en inspektion har kommunen förbjudit anläggningen att ta emot flera leveranser av byggavfall tills de lämnat in uppgifter om verksamheten till myndigheterna. Västerås stads senaste krav är att tippen antingen måste uppfylla kravet på under 10 000 ton avfall eller ansöka om ett nytt tillstånd.

Nuvarande lagstiftning är bristfällig. Vi behöver en strängare miljölagstiftning och bland annat ha möjlighet att se över de företag som driver soptipparna runt om i landet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

På vilket sätt ämnar ministern och regeringen förhindra att liknande fall inträffar igen och se till att miljöarbetet på landets soptippar ses över?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:723 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på fråga 2020/21:723 av Sara Gille (SD) Miljöarbetet på landets soptippar

Sara Gille har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen ämnar förhindra att liknande fall (såsom Skultunatippen) inträffar igen och se till att miljöarbetet på landets soptippar ses över.

Utan att uttala mig i det enskilda fallet vill jag understryka att regeringen ser allvarligt på miljöbrottslighet och miljöskador. Vi behöver kontinuerligt arbeta för att förbättra möjligheterna att upptäcka, utreda miljöskador och straffa miljöbrottslighet. Vi behöver också arbeta för att förebygga skador på miljön.

Avsikten med det avfallsregelverk som vi har är att skydda miljön och människors hälsa bl.a. genom att minska de negativa följderna av hantering av avfall och minska resursanvändningens allmänna påverkan och få till stånd en effektivisering av resursanvändningen som är avgörande för övergången till en cirkulär ekonomi. Detta förutsätter en effektiv hantering av avfallet som innebär att avfall ska behandlas i enlighet med avfallshierarkin.

En effektiv miljötillsyn är även av stor vikt för att vi ska lyckas hantera de utmaningar som finns för att öka omställningen till en giftfri cirkulär ekonomi och minska utsläppen av växthusgaser från deponier. Det är viktigt att tillsynsmyndigheterna har tillräckliga resurser och möjligheter att upptäcka brister i avfallshanteringen. För att stärka Naturvårdsverkets och länsstyrelsernas arbete med tillsyn och tillsynsvägledning enligt miljöbalken har regeringen i budgetpropositionen 2021 föreslagit att öka medlen till Naturvårdsverkets och länsstyrelsernas förvaltningsanslag (Naturvårdsverkets förvaltningsanslag1:1, länsstyrelsernas förvaltningsanslag 5:1, Utgiftsområde 20.) Regeringen har efter riksdagens beslut utfärdat en lag om ändring i miljöbalken vilket bl.a. omfattar att nya och ändrade bestämmelser i 26 kap. miljöbalken som syftar till att effektivisera och förtydliga tillsynen. Förutom en ändring av tillsynsbegreppet infördes en möjlighet för länsstyrelsen att förelägga en kommun som inte sköter sitt tillsynsuppdrag. I miljötillsynsförordningen (2011:13) har det också införts nya regler i om nationella mål för tillsynen (3 kap. 19 och 20 §§). Syftet är att det ska bidra till en mer enhetlig tillsyn och vara ett stöd i tillsynsmyndigheternas planering och genomförande. Det har också beslutats om ett regeringsuppdrag till Naturvårdsverket m.fl. myndigheter för att främja en mer effektiv och enhetlig tillsyn enligt miljöbalken (dnr M2020/01034).

Regeringen har också nyligen beslutat om nya bestämmelser om bygg- och rivningsavfall. Mängden avfall från bygg- och rivningsverksamhet utgör den näst största avfallsströmmen i Sverige efter gruvavfall. De nya bestämmelserna syftar till att förbättra hanteringen av detta avfall. Bland annat infördes krav på sorteringssystem som innebär att bygg- och rivningsavfall ska källsorteras för att öka möjligheterna att behandla avfallet på ett bättre sätt. Dessa regler trädde i kraft den 1 augusti i år.

Det är av yttersta vikt, och en av regeringens prioriteringar, att minska spridningen av miljögifter. Regeringen tar problemen med avfallshantering på stort allvar. Det pågår ytterligare arbete inom Regeringskansliet för att se över om lagstiftningen kan förbättras för att minska risken för liknande händelser i framtiden. Inom ramen för detta arbete har vi haft dialog med bland annat Västerås kommun. Vi avser att återkomma inom kort med förslag på förbättringar.

Stockholm den 9 december 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.