militärt våld mot demonstranter i Etiopien

Skriftlig fråga 2004/05:1886 av Einarsson, Mats (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-15
Anmäld
2005-06-15
Besvarad
2005-06-21
Besvarad
2005-06-29
Svar anmält
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 juni

Fråga 2004/05:1886

av Mats Einarsson (v) till utrikesminister Laila Freivalds om militärt våld mot demonstranter i Etiopien

Den 15 maj hölls val i Etiopien. Det visade sig att regeringspartiet ERPDF, Ethiopian Peoples Revolutionary Democratic Front, lidit ett svidande nederlag. Valet var väl övervakat när det gällde Addis Abeba med omnejd men när det gällde landsbygden var valövervakningen betydligt sämre. Därifrån kom klagomål om valfusk. Anklagelserna och klagomålen när det gällde valfusk ledde till demonstrationer. Dessa demonstrationer har mötts med omfattande våld från polis- och säkerhetsstyrkor. Vid en första demonstration sköts en ung flicka till döds då hon försökte stoppa en bil med arresterade demonstrerande studenter.

Några dagar senare, den 8 juni, tilltog demonstrationerna. Det var ordnade demonstrationer med undantag för några stenkastande ungdomar. Polis- och säkerhetsstyrkorna mötte dessa incidenter med att skjuta ihjäl över 20 studenter. Mellan 100 till 150 personer skottskadades. Det stora antalet döda och det mycket stora antalet skottskadade vittnar om att säkerhetsstyrkorna skjutit vilt och okontrollerat mot folket. Sedan dess har Etiopiens informationsminister beskurit utländska journalister möjligheter att verka i landet, människorättskämpar som Chernet Tadesse som försökt att kartlägga vilka som dödades och skadades och oppositionspolitiker har satts i husarrest.

Jag vill fråga utrikesministern:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta i EU och FN för att förmå den etiopiska regeringen att respektera demokratiska och mänskliga rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1886 besvarad av

den 21 juni

Svar på fråga 2004/05:1886 om militärt våld mot demonstranter i Etiopien

Utrikesminister Laila Freivalds

Mats Einarsson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta i EU och FN för att förmå den etiopiska regeringen att respektera demokratiska och mänskliga rättigheter.

Det är med djup oro som regeringen följt händelseutvecklingen i Etiopien sedan de allmänna valen den 15 maj. De våldsamheter, dödsfall och omfattande gripanden som följde på demonstrationer mot regeringens hantering av efterdyningarna av valen är djupt beklagliga och riskerar att omkullkasta de framsteg som valens genomförande ändå innebar. Sverige har till Etiopiens regering uttryckt sin stora oro över det inträffade och uppmanar Etiopien att vidta alla erforderliga åtgärder så att respekten för de mänskliga rättigheterna upprätthålls i detta kritiska skede. Det gäller särskilt de personer som nu hålls fängslade.

EU har @ både genom valobservatörer och genom ambassaderna på plats i Addis Abeba @ haft en löpande och nära dialog med företrädare för Etiopiens regering och andra inblandande i syfte att stödja genomförandet av ett fritt och korrekt val samt för att försöka förhindra fortsatta oroligheter i landet. Vi välkomnar de överenskommelser som nåtts mellan regeringen och oppositionen som viktiga steg i en process för hur de överklaganden av valen som inkommit ska hanteras och hur nya oroligheter ska kunna undvikas. Sverige har aktivt bidragit till EU:s gemensamma agerande efter våldsamheterna i Etiopien. Som ordförande i biståndsgivarnas valgrupp har vi agerat tillsammans med andra stora biståndsgivare, inklusive FN, för att öka förutsättningarna för demokratiska val i Etiopien.

Valen i Etiopien den 15 maj framstår, trots våldsamheterna, som ett steg framåt i den fortsatta demokratiseringen av Etiopien. Även om slutresultaten från valen inte kommer att presenteras förrän i juli står det klart att oppositionen gått kraftigt framåt. Detta beror bland annat på att de bättre än tidigare lyckats enas samt att förutsättningarna för oppositionen att bedriva en öppen valkampanj har varit bättre än vid tidigare val. Samtidigt måste Etiopiens regering ta ansvar för att alla rapporter om oegentligheter inför och under själva valdagen utreds, liksom att de våldsamheter och dödsfall som skett följs upp och de ansvariga ställs inför rätta.

Regeringen för en kontinuerlig dialog med Etiopiens regering om demokratiseringen av det etiopiska samhället. Låt mig understryka att regeringen avser att fortsätta agera @ genom EU och bilateralt @ för att Etiopiens regering ska respektera demokratiska och mänskliga rättigheter. Genom det svenska utvecklingssamarbetet stöder vi en utveckling mot ökad respekt för demokratiska och mänskliga rättigheter i Etiopien. Den etiopiska regeringens syn på och efterlevnad av mänskliga rättigheter är centrala utgångspunkter när Sverige överväger omfattningen av det fortsatta utvecklingssamarbetet med Etiopien. Med hänsyn till den inrikespolitiska utvecklingen avvaktar för närvarande Sida med att ingå nya insatsavtal med Etiopien.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.