Militärregimen i Burma

Skriftlig fråga 2008/09:378 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-12-10
Anmäld
2008-12-10
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-12-18
Besvarad
2008-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 december

Fråga

2008/09:378 Militärregimen i Burma

av Birgitta Ohlsson (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I dag är det drygt ett år sedan de fredliga demonstrationerna brutalt slogs ned av den militära juntan i Burma. Domen mot 14 av de fredliga demonstranterna har nu fallit och resulterat i 65 års fängelse för vardera.

Svenska Burmakommittén rapporterar om att situationen för de mänskliga rättigheterna i landet är värre i dag än för ett år sedan. 2 120 personer hålls nu fängslade som politiska fångar och rättegångarna mot dessa är i avsaknad av alla rättsstatens principer.

EU har varit tydligt i sin kritik av utvecklingen i landet och ställt krav på att Aung San Suu Kyi och alla andra politiska fångar ska släppas samt att Burma ska inleda en politisk process tillsammans med FN.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är vilka åtgärder han avser att vidta framöver för att genom FN-samarbetet sätta hårdare press på militärregimen i Burma.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:378 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 18 december

Svar på fråga

2008/09:378 Militärregimen i Burma

Utrikesminister Carl Bildt

Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta framöver för att genom FN-samarbetet sätta hårdare press på militärregimen i Burma.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har engagerat sig aktivt för att få till stånd en politisk förändring i Burma. Även om FN:s insatser i Burma ännu inte lyckats uppnå önskvärda resultat vad gäller den politiska processen för en demokratisering och respekt för mänskliga rättigheter vill jag erinra om att FN under årens lopp gjort många värdefulla insatser för Burmas befolkning, i synnerhet för de mest utsatta inom och utanför landet. Dessa insatser fortgår.

Generalsekreteraren uttalade sig, senast den 5 december, om ett fortsatt engagemang i Burma och utesluter inte ett återbesök till landet. Vidare uppmanade generalsekreteraren alla länder att utöva påtryckningar för att förmå den burmesiska regimen att fullfölja en demokratiseringsprocess.

FN:s generalförsamlings tredje utskott röstade den 21 november igenom en resolution gällande situationen för mänskliga rättigheter i Burma där Sverige, och EU, medverkade till att resolutionen kunde antas.

Även genom FN-organet International Labour Organization (ILO) utövas starka påtryckningar mot Burma avseende användningen av bland annat minderårig arbetskraft, tvångsarbete samt rekrytering av minderåriga till militären. ILO har dessutom sedan några år tillbaka en anställd som kontinuerligt rapporterar om vittnesmål från personer som vågat uttala sig om sin situation. Sverige stöder ILO i dess arbete mot fortsatt exploatering av människor i Burma.

Sverige har också verkat inom EU för att stärka det internationella trycket mot den burmesiska regimen. Vi har medverkat till EU-sanktioner, vars huvudsyfte är att öka trycket mot militärregimen i landet att tillmötesgå det internationella samfundets krav om respekt för de mänskliga rättigheterna. Sverige fick också gehör för tillsättandet av ett särskilt EU-sändebud för Burma. Den viktigaste uppgiften för detta sändebud är att på alla sätt agera till stöd för FN-processen, inte minst genom att söka förmå övriga länder i regionen att verka mot samma mål. Sändebudets mandat blev nyligen ytterligare förlängt. Vidare har EU:s ministerråd på regelbunden basis, och senast vid rådsmötet den 10 november, antagit slutsatser om Burma där EU:s stöd för FN:s ansträngningar manifesterats.

Jag vill också nämna att EU så sent som den 12 november fördömde de fängelsestraff som utdömdes mot dussintalet medlemmar av Generation 88-studenterna och krävde ett omedelbart frigivande. I det sammanhanget uppmanades den burmesiska regimen att omgående frisläppa alla politiska fångar och inleda en genuin nationell dialog om landets demokratiska framtid.

Det är angeläget att upprätthålla momentum i det internationella engagemanget och att trycket på militärregimen består. Jag kan försäkra Birgitta Ohlsson att Sverige även fortsättningsvis kommer att verka tillsammans med FN och inom EU, för att stärka det internationella trycket mot regimen i Burma för att få till stånd en demokratisk utveckling.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.