Migrationsverkets trovärdighet

Skriftlig fråga 2002/03:258 av Adelsohn Liljeroth, Lena (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-12-06
Anmäld
2002-12-06
Besvarad
2002-12-12
Svar anmält
2002-12-12
Fördröjd
Ärendet var fördröjt

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 december

Fråga 2002/03:258

av Lena Adelsohn Liljeroth (m) till statsrådet Jan O Karlsson om Migrationsverkets trovärdighet

På flyktingförläggningar runt om i Sverige sitter bland annat många kurdiska familjer, som flytt genom Europa. De flesta av dem får avslag på sina asylansökningar och utvisas.

På flyktingförläggningen i Säffle mötte jag nyligen en 40-årig änka, med tre barn, som flytt från den så kallade autonoma regionen i norra Irak. För ett och ett halvt år sedan kom familjen till Sverige och ansökte dagen därpå om uppehållstillstånd.

I juli i år fick de avslag.

Migrationsverket motiverar sitt avslag med att "regeringen har i beslut den 11 april 2002 funnit att de återvändande dit (den autonoma regionen i norra Irak, min anm.) nu är möjligt under värdiga och humana former genom det avtal om transitering genom Turkiet som Migrationsverket slutit med International Organisation for Migration (IOM). Förutsättningar finns därför för familjen xx att återvända."

Men den kurdiska kvinnan på flyktingförläggningen i Säffle hävdar att hon kommer att bli dödad av sin tidigare makes familj om hon återvänder.

Jag vill därför fråga statsrådet Jan O Karlsson om han har försäkrat sig om att det avtal som verket har slutit med IOM är väl underbyggt.

Svar på skriftlig fråga 2002/03:258 besvarad av

den 12 december

Svar på fråga 2002/03:258 om Migrationsverkets trovärdighet

Statsrådet Jan O Karlsson

Lena Adelsohn Liljeroth har frågat mig om jag har försäkrat mig om att det avtal om transitering genom Turkiet till norra Irak som Migrationsverket har slutit med IOM är väl underbyggt.

Avtalet med IOM och IOM:s avtal med Anatolian Development Foundation (ADF) gör det möjligt för asylsökande att återvända till norra Irak via Turkiet under humana och värdiga former. Grunden för avtalets tillämpning är frivillighet och det är den rent praktiska hanteringen av transiteringen som regleras. UNHCR har uttalat sig positivt om ADF. Flera europeiska länder som är mottagare av irakiska asylsökande samarbetar med IOM beträffande återvändande. Avtalet får sägas vara väl underbyggt.

Regeringen fortsätter att noga följa situationen i norra Irak i alla avseenden, däribland säkerhetsläget och frågor som rör mänskliga rättigheter. Jag vill i detta sammanhang också hänvisa till mina svar den 13 maj 2002 på interpellation 2001/02:357 av Margareta Viklund om situationen för flyktingar från Irak, den 21 maj 2002 på interpellation 2001/02:482 av Kerstin-Maria Stalin om irakiska kurder, den 12 september 2002 på riksdagsfråga 2001/02:1586 om asylsökande från irakiska Kurdistan av Ulla Hoffmann samt den 16 september 2002 på riksdagsfråga 2001/02:1570 av Margareta Viklund om asylsökande från norra Irak.

Lena Adelsohn Liljeroth har i sin fråga refererat till ett enskilt ärende. Jag är förhindrad att gripa in i enskilda ärenden som handläggs av utlänningsmyndigheterna. Alla asylsökande har möjlighet att få sin sak prövad av två instanser. Migrationsverket och Utlänningsnämnden gör en individuell prövning av de asylskäl och humanitära skäl som åberopas i varje enskilt fall.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.