Till innehåll på sidan

Migrationsverkets rutiner vid mottagandet av asylsökande

Skriftlig fråga 2016/17:618 av Laila Naraghi (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-10
Överlämnad
2017-01-10
Anmäld
2017-01-11
Svarsdatum
2017-01-18
Sista svarsdatum
2017-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I min hemkommun Oskarshamn avvecklar Migrationsverket boenden för asylsökande. Ett aktuellt exempel på hur detta genomförs är från ett boende där de asylsökande ska transporteras långväga till norra Sverige, till orter såsom Vittangi och Svappavaara.

Höggravida kvinnor och barnfamiljer, en del med barn som bara är några veckor gamla, ska transporteras i uppemot 18 timmar med tåg och buss. De ska genomföra upp till åtta byten med väntetider på flera timmar mitt i natten. Inga uppgifter om vart de asylsökande kan vända sig för att få mer information har getts av Migrationsverket.

Därutöver har Migrationsverket meddelat att de asylsökande inte får ta med sig alla sina tillhörigheter. Enligt Migrationsverket måste alltså saker som engagerade medmänniskor och föreningar samlat ihop till dem lämnas kvar. Bygden har försökt att hjälpas åt och välkomna de asylsökande, men det verkar Migrationsverket inte ha mycket till övers för.

Detta slår hårt inte minst mot barnen. Oskarshamns kommun har vid flera tillfällen varit i kontakt med Migrationsverket för att barnperspektivet ska komma främst i behandlingen av de asylsökande. Senast i december lyfte kommunen kritik igen mot Migrationsverkets behandling av asylsökande barn.

Med sitt agerande går Migrationsverket emot såväl kommunen som den bygd som har engagerat sig i att välkomna dessa människor. Migrationsverkets agerande och bristande kommunikation riskerar att göra att människor förlorar förtroendet för myndigheten och svensk migrations- och etableringspolitik.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att människor ska kunna känna förtroende för Migrationsverket och för att förbättra rutinerna vid mottagandet av asylsökande?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:618 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/00324/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:618 av Laila Naraghi (S) Migrationsverkets rutiner vid mottagandet av asylsökande

Laila Naraghi har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att människor ska kunna känna förtroende för Migrationsverket och för att förbättra rutinerna vid mottagandet av asylsökande.

Migrationsverket genomför nu en omfattande avveckling av boendeplatser. Inför varje avveckling tar myndigheten fram en avvecklingsplan i syfte att främja ett transparent, tydligt och effektivt arbetssätt. I avvecklingsplanen framgår vilka insatser som behöver göras, av vem och i vilka skeden av avvecklingen. Det kan t.ex. handla om hur och när kommuner, asylsökande, och leverantörer ska kontaktas och vilken information de behöver få vid olika tillfällen. I avvecklingsplanen framgår också att innan barn flyttas ska myndigheten göra en analys av vilka konsekvenserna av en flytt blir för barnet. Om det finns ett boende i närheten av det boende som ska avvecklas försöker Migrationsverket i första hand att ordna flytt dit så att t.ex. skolbarn kan fortsätta i samma skola. Vidare kan myndigheten inför en flytt behöva ta hänsyn till individuella behov hos de sökande, exempelvis ett hälsotillstånd som kräver tillgång till en särskild sorts vård.

Det är många parametrar som måste beaktas vid nedläggning av boenden och det är svårt att flytta personer som börjat etablera sig på en ort. Jag är övertygad om att Migrationsverket har för avsikt att genomföra boendeavvecklingarna på bästa möjliga sätt för alla berörda. Om det inte fungerar är det naturligtvis allvarligt och eventuella brister måste analyseras och åtgärdas inom myndigheten så att alla berörda parter kan känna förtroende för Migrationsverket.

Stockholm den 18 januari 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.