Migrationsverkets regler för gästforskare

Skriftlig fråga 2019/20:1944 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-12
Överlämnad
2020-08-13
Anmäld
2020-08-20
Svarsdatum
2020-08-27
Sista svarsdatum
2020-08-27
Besvarad
2020-08-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Migrationsverkets regler för hantering av internationella forskare med anställning på svenska universitet skapar stora problem, både för de enskilda forskarna och för lärosätena. Lunds Tekniska Högskola (LTH) är ett exempel.

Migrationsverkets krav på att forskaren ska påbörja sin anställning inom fyra månader efter beslut om uppehållstillstånd har varit omöjligt, eller åtminstone mycket svårt att uppfylla, under coronapandemin. Lockdowns, inställda flyg och andra restriktioner har effektivt hindrat forskare att ta sig till Sverige, vilket medfört att de förlorat sina arbetstillstånd.

Enligt Migrationsverket finns det inte ”något utrymme alls för att ta hänsyn till speciella omständigheter eller förklaringar”.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att forskare, som bidrar till Sveriges utveckling, ska ges möjlighet att komma till Sverige och verka här även under de speciella omständigheter som råder på grund av coronapandemin?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1944 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020/02863

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1944 av Boriana Åberg (M)
Migrationsverkets regler för gästforskare

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att forskare ska ges möjlighet att komma till Sverige och verka här även under de speciella omständigheter som råder på grund av coronapandemin.

Frågan ställs med hänvisning till följdverkningar av det nya coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19. Inledningsvis vill jag därför framhålla att regeringen på berörda områden fattar de beslut som krävs för att bekämpa viruset och motverka effekterna av smittspridningen i samhället.

Det svenska regelverket för gästforskare baseras på ett EU-direktiv som antogs 2016. En utlänning som ska utföra forskning i Sverige ska, i enlighet med direktivet, beviljas ett uppehållstillstånd för forskning. Gästforskare är undantagna från kravet på arbetstillstånd och omfattas därför inte av den bestämmelse som säger att arbete ska påbörjas inom fyra månader.

När det gäller möjligheterna att ta sig till Sverige har regeringen den 2 juli 2020 beslutat om ändringar i förordningen (2020:127) om tillfälligt inreseförbud till Sverige som innebär att personer som har uppehållstillstånd i Sverige kan undantas från inreseförbudet. Det underlättar naturligtvis för forskare som befinner sig utanför EU/EES-området.

Jag ser därför i nuläget inte anledning att vidta någon ytterligare åtgärd i den här frågan men följer utvecklingen på området noga. Det är viktigt att det finns goda förutsättningar för att attrahera forskare till Sverige och att Sverige har ett gott anseende som kunskapsnation.

Stockholm den 27 augusti 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.