Micro Modular Reactors (MMR)

Skriftlig fråga 2023/24:329 av Josef Fransson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-30
Överlämnad
2023-11-30
Anmäld
2023-12-01
Svarsdatum
2023-12-13
Sista svarsdatum
2023-12-13
Besvarad
2023-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Nu när Sverige åter ska bli en stolt kärnkraftsnation i fronten av utvecklingen är det av vikt att vi kan inkorporera en bredd av nya moderna innovationer och tekniska lösningar redan i det initiala planeringsstadiet. Det vore högst olyckligt om man under resans gång får börja om från början eller avstå vissa spår på grund av att vi tittade för smalt initialt eller håller fast vid regelverk och föreskrifter som skrivits i och för en annan tid.

Det pågår mängder av intressant forskning på flera platser i världen med målet att bygga mycket små, serieproducerade kärnkraftreaktorer, så kallade Micro Modular Reactors, eller MMR. Dessa är tänkta att leverera runt en tiondel av effekten jämfört med en så kallad SMR, som annars är en het fråga i kärnkraftsdebatten. De mycket små MMR:erna är enligt mig hyperintressanta när det gäller möjligheten att, förutom el, kunna stå för värmetillförsel till vissa industriella applikationer.

För att MMR-koncept ska kunna kommersialiseras krävs dock nytänkande i en rad avseenden. Inte minst behöver förordningar och föreskrifter anpassas för att vara tillämpbara också på små reaktorer. Det kan till exempel tänkas att man behöver diversifiera Strålsäkerhetsmyndighetens inspektionsavgifter samt se över kraven på att varje reaktor måste ha ett eget kontrollrum.

Med anledning av det ovanstående skulle jag vilja ställa följande fråga till statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

Tar statsrådet och Klimat- och näringslivsdepartementet höjd för att MMR-koncept delvis kräver andra förutsättningar, och röjer man bort hinder för att små reaktorer ska kunna bli verklighet i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:329 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

KN2023/04431 Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:329 av Josef Fransson (SD)
Micro Modular Reactors (MMR)

Josef Fransson har frågat mig om jag och Klimat- och näringslivsdepartementet tar höjd för att MMR-koncept delvis kräver andra förutsättningar, och om vi röjer bort hinder för att små reaktorer ska kunna bli verklighet i Sverige?

MMR, även kallat mikroreaktorer, är reaktorer som är mindre än små modulära reaktorer (SMR:er), som det talas om mycket i kärnkraftsdebatten.

Samarbetspartierna presenterade den 16 november en färdplan för ny kärnkraft i Sverige vilket är en fördjupad överenskommelse som bland annat innebär att regeringen planerar för en massiv utbyggnad av kärnkraften och tillsätter en kärnkraftssamordnare. Regeringen har redan vidtagit flera åtgärder för att ta bort hinder, skapa förutsättningar och underlätta för etableringen av ny kärnkraft.

I ett första steg togs begränsningen om tre platser och tio reaktorer bort, så att man ska kunna bygga fler reaktorer på fler platser än tidigare. En ansökan om tillstånd till en reaktor prövas utifrån miljöbalken och lagen om kärnteknisk verksamhet. Begränsningen av antalet reaktorer i landet har varit ett konkret hinder för utvecklingen. Inte minst för små reaktorer som nu skulle kunna placeras där det finns behov av mer fossilfri el, värme eller vätgas.

I ett andra steg har en utredning nu tillsatts där det i uppdraget bland annat ingår att föreslå åtgärder för att effektivisera tillståndsprövningen och se över avgiftsstrukturen både avseende stora och små reaktorer. Gällande tillsynsavgifter har Strålsäkerhetsmyndigheten i uppgift utifrån sitt regleringsbrev att föreslå nödvändiga justeringar av avgiftsnivåer.

Utöver detta genomför regeringen en omfattande satsning på att bygga upp kompetensen inom Strålsäkerhetsmyndigheten och förbereda myndigheten på att kunna hantera ansökningar gällande bland annat små reaktorer på ett effektivt sätt.

Regeringen verkar för effektiva tillståndsprocesser och att undanröja hinder för företag som vill investera i nya reaktorer. Aktörerna väljer själva vilken teknik de bedömer är bäst på varje plats.

Stockholm den 13 december 2023

Romina Pourmokhtari

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.