#Metoo och Försvarsmakten

Skriftlig fråga 2017/18:368 av Daniel Bäckström (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-30
Överlämnad
2017-12-01
Anmäld
2017-12-04
Svarsdatum
2017-12-13
Sista svarsdatum
2017-12-13
Besvarad
2017-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Inom ramen för det virala uppropet #metoo har det offentliggjorts vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier inom Försvarsmakten. Vittnesmålen är många och skildrar grova och oacceptabla övergrepp och beteenden. 

Det stora antalet undertecknare pekar på att detta är utbrett och att det än i dag finns en kultur inom Försvarsmakten som försvårar arbetet mot sexuella övergrepp och trakasserier. I förlängningen riskerar en oförmåga att komma till rätta med detta att färre kvinnor söker sig till Försvarsmakten. Det som har framkommit är fullständigt oacceptabelt. 

Mot denna bakgrund vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta, och kommer förslag på åtgärder att återspeglas i regleringsbrevet till Försvarsmakten inför det kommande året?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:368 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)



PAGE

2


Dnr Fö2017/01625/MFI

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:368 av Daniel Bäckström (C) #Metoo och Försvarsmakten

Daniel Bäckström har frågat mig om vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta och om förslagen på åtgärder kommer att återspeglas i regleringsbrevet till Försvarsmakten inför det kommande året.

För det första vill jag betona att det som kommit fram i #metoo-uppropet, om grova kränkningar mot kvinnor, aldrig kan accepteras. Den här typen av kränkningar av kvinnor är ett allvarligt problem som måste bekämpas. Diskriminering i form av sexuella trakasserier är enligt diskrimineringslagen förbjudet. Arbetsgivare ska vidare arbeta aktivt för att förebygga och främja lika rättigheter och möjligheter. Jämställda villkor ska råda i arbetslivet för kvinnor och män.

De vittnesmål om sexuella trakasserier och kränkningar inom Försvarsmakten som finns bakom #givaktochbitihop kan inte lämna någon oberörd. Alla, såväl kvinnor som män, ska känna en trygghet och få respekt på jobbet. Det åligger Försvarsmakten som arbetsgivare att vidta lämpliga åtgärder för att komma till rätta med detta. Jag noterar att Försvarsmaktens ledning tydligt markerat mot dessa beteenden och jag förutsätter att myndigheten vidtar nödvändiga åtgärder.

Regeringen följer dessa frågor noga.

Stockholm den 13 december 2017

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.