Till innehåll på sidan

Mehdi Zana och de mänskliga och demokratiska rättigheterna i Turkiet

Skriftlig fråga 2006/07:424 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-22
Anmäld
2006-12-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-01-10
Svar anmält
2007-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 december

Fråga

2006/07:424 Mehdi Zana och de mänskliga och demokratiska rättigheterna i Turkiet

av Hans Linde (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Mehdi Zana är svensk medborgare av kurdiskt ursprung. Han har varit borgmästare i Diyarbakir. Mellan 1985 och 1995 satt han fängslad i Turkiet. Sedan april i år har han av den turkiska säkerhetspolisen förhindrats att lämna Turkiet.

Först nu i mitten av december 2006 har han fått veta vad han står anklagad för. Bara detta torde vara en orimlig ordning. Han står anklagad för att ha förbrutit sig mot den beryktade artikel 301. Brottet Zana anklagas för är att han har förklarat att Turkiet måste respektera kurdernas mänskliga rättigheter.

Att kräva mänskliga rättigheter för en etnisk minoritet i Turkiet är alltså ett brott. Med en sådan ordning torde ett EU-medlemskap vara en orimlighet.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är:

Vilka initiativ avser ministern att ta för Sveriges del och inom EU för att förmå Turkiet att upphäva artikel 301, som strider mot såväl demokratins principer som andan i FN:s deklaration för mänskliga rättigheterna?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:424 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 10 januari

Svar på fråga

2006/07:424 Mehdi Zana och de mänskliga och demokratiska rättigheterna i Turkiet

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig vilka åtgärder jag avser att ta för Sveriges del och inom Europeiska unionen för att förmå Turkiet att upphäva artikel 301 i den turkiska strafflagen.

Yttrandefriheten är central i en demokrati. Att med fredliga medel verka för att mänskliga rättigheter respekteras ska självklart inte vara ett brott. När det gäller den i frågan omnämnde Mehdi Zana är denne både svensk och turkisk medborgare. Turkiet erkänner dock ej dubbelt medborgarskap och Mehdi Zana betraktas därför av turkiska myndigheter som enbart turkisk medborgare när denne befinner sig i Turkiet. Sveriges möjligheter att bistå Zana, liksom till insyn i rättsfallet, är därför begränsade. Sveriges ambassad i Ankara följer dock fallet och bevakar frågans utveckling.

Artikel 301 i den turkiska strafflagen är problematisk då den ger ett brett utrymme för att inskränka yttrandefriheten. EU har vid ett flertal tillfällen invänt mot detta. I ett brev i somras uppmanade EU:s utvidgningskommissionär Olli Rehn den turkiska regeringen att revidera eller ta bort artikel 301 i strafflagen.

Det kan samtidigt noteras att trots ett ökande antal åtal relaterade till artikel 301 under det gångna året, så läggs flertalet av dessa åtal ned, eller leder till frikännanden. En omfattande debatt kring yttrandefrihet kan också noteras, inte minst inom medierna, då prominenta personer som åtalas fått allt större uppmärksamhet. Turkiets regering har inlett en diskussion med en rad frivilligorganisationer, inklusive fackföreningar och företagsledare, om hur artikel 301 potentiellt skulle kunna revideras. Jag hoppas att vi snart ska se konkreta och positiva resultat av detta.

Perspektivet om ett EU-medlemskap har utgjort den enskilt starkaste drivkraften för fortsatta reformer, inklusive stärkt respekt för de mänskliga fri- och rättigheterna i Turkiet. Från Sveriges och EU:s sida har vi även av detta skäl all anledning att fortsätta verka starkt för att förverkliga detta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.