mediekoncentrationslag

Skriftlig fråga 2003/04:1082 av Fridolin, Gustav (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-04-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2004-04-20
Besvarad
2004-04-28
Svar anmält
2004-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 april

Fråga 2003/04:1082

av Gustav Fridolin (mp) till kulturminister Marita Ulvskog om mediekoncentrationslag

Sedan drygt tio år tillbaka lider den svenska tidskriftsmarknaden av stora demokratiproblem. Hundratals titlar har lagts ned eller stoppats och mängder av mindre förlag har tvingats i konkurs. Orsaken är att några få storförlag genom ägandet av den dominerande distributören, Tidsam, har givits rätt att näst intill godtyckligt välja vilka tidskrifter som ska få nå läsarna och vilka som ska stoppas. Detta är en stor demokratifråga som det varit väldigt tyst om. Miljöpartiet har motionerat i frågan i flera år, senast i motion K388.

Frågan har behandlats som en konkurrensfråga, men vi anser att det i högsta grad också är en tryck- och yttrandefrihetsfråga och att distributionen bör utredas ur dessa aspekter. Dagens situation, där lagstiftningen i praktiken medför en begränsning av tryckfriheten, måste förändras.

Mediekoncentrationskommittén lade för några år sedan fram ett antal intressanta förslag (SOU 1999:30). Regeringen ansåg, i den lagrådsremiss som kommitténs arbete resulterade i, att kommitténs förslag i stort sett var bra, men "att periodiska tryckta skrifter i allmänhet bör omfattas av den nya lagen". Miljöpartiet instämmer i detta tillsammans med flera tunga remissinstanser som menar att det är olämpligt att begränsa tillämpningsområdet så som kommittén föreslagit. Tyvärr har regeringen ännu inte kommit med något förslag i den riktning som kommittén och lagrådsremissen föreslår.

Jag vill därför fråga om ministern avser att verka för en mediekoncentrationslag.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1082 besvarad av

den 28 april

Svar på fråga 2003/04:1082 om mediekoncentrationslag

Kulturminister Marita Ulvskog

Gustav Fridolin har frågat mig om jag avser att verka för en mediekoncentrationslag.

Regeringen arbetar kontinuerligt med att stärka mångfalden på medieområdet. I detta arbete ingår bland annat satsningar på en radio och TV i allmänhetens tjänst, presstöd till dagstidningar samt krav på mångfald och lokal förankring i regelverket för sändningstillstånd för kommersiell lokalradio.

Som ett led i arbetet på detta område beslutade regeringen den 13 november 1997 om direktiv till den kommitté som sedermera antog namnet Mediekoncentrationskommittén. Kommitténs uppgift var att lägga fram förslag till lagstiftning för att slå vakt om mångfalden i svenska medier och motverka sådan ägar- och maktkoncentration inom massmedierna som kan skada ett fritt och brett meningsutbyte och en fri och allsidig upplysning. Någon lagrådsremiss med anledning av Mediekoncentrationskommitténs förslag har ännu inte beslutats.

Skälet till att regeringen ännu inte lagt fram några lagförslag mot ägarkoncentration på mediemarknaden är att det breda stöd som krävs för grundlagsändringar har saknats bland riksdagens partier.

Det finns dock anledning att hålla frågan om lagstiftning mot ägarkoncentration levande och frågan följs kontinuerligt inom Regeringskansliet. För att få ett konkurrensrättsligt perspektiv på frågan om ägarkoncentration i medierna gav regeringen den 12 december 2002 Konkurrensverket i uppdrag att kartlägga och analysera området. Uppdraget redovisades i november 2003. Av rapporten framgår bland annat att Konkurrensverkets bedömning är att grundlagarna inte utgör hinder mot att tillämpa konkurrenslagen på det grundlagsskyddade medieområdet, men också att det finns skäl att klargöra rättsläget genom lagstiftning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.