Till innehåll på sidan

Medicinska utlåtanden vid långtidscovid

Skriftlig fråga 2020/21:2931 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-20
Överlämnad
2021-05-21
Anmäld
2021-05-25
Svarsdatum
2021-06-02
Sista svarsdatum
2021-06-02
Besvarad
2021-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Lördagen den 15 maj visar TV4 ett inslag på Nyhetsmorgon om personer med långtidscovid där läkaren Cecilia, som själv drabbats, berättar om symtom, remiss och vikten av medicinsk utredning och diagnos för POTS (posturalt ortostatiskt takykardisyndrom).

I hennes fall får tittarna veta att det inte varit problem med att få sin husläkare med på vad det handlade om. Hon fick reda på att Karolinskas mottagning i Solna började ta emot patienter som vårdats hemma med långtidscovid, och när hon bad om en remiss var det inte svårt för henne att få en sådan.

Cecilia berättar att hon inte nog kan beskriva hur viktigt det är att få bli ordentligt utredd medicinskt och vikten av att testas för POTS.

Överläkare Judith Bruchfeld, som är infektionsspecialist på Karolinska universitetssjukhuset, medverkar också i inslaget. Judith, som varit med och dragit igång mottagningen för långtidssjuka covidpatienter på Karolinska, berättar om kriterier som satts upp för att bli aktuell för den vården. Bland annat beskrivs att det kräver nedsatt arbetsförmågan med 50 procent eller mer.

Ekot har gjort en rundringning som säger att minst 16 000 är drabbade av långtidscovid. Judith Bruchfeld berättar i inslaget att den siffran nog är en minimisiffra då diagnoskodningen kom igång först under hösten och inte är använd fullt ut.

10 procent av de som insjuknar i covid-19 får symtom som varar i tre månader eller längre och tillhör därmed gruppen långtidscovid, som nu omfattar 100 000 personer. De drabbas hårt, och deras arbetsförmåga påverkas markant. Cecilia, som var med i inslaget i TV4, kan inte gå längre sträckor utan behöver en rullstol.

Många har nu varit sjuka i över 365 dagar eller närmar sig ett år. Medicinsk prognos är krav.

Alla bor inte i Stockholm, och även om det nu finns kliniker som öppnar – till exempel två stycken i Region Skåne, Lund och Malmö – så är det en resa kvar att göra.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Tänker ministern verka för att lämna förslag för att personer som drabbats av långtidscovid får de medicinska utlåtanden som det ställs krav på?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2931 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/04474 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2931 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Medicinska utlåtanden vid långtidscovid

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om jag avser verka för att förslag lämnas för att personer som drabbats av långtidscovid får de medicinska utlåtanden som det ställs krav på.

Det är av stor vikt att öka kunskapen om de långvariga symptom som kan följa av en covid-19-infektion och vilka behandling- och rehabiliteringsinsatser som bör erbjudas dessa patienter.

I september förra året fick Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en processmodell för rehabiliteringsinsatser för patienter med långvariga komplikationer efter covid-19.

Därutöver fick Socialstyrelsen den 4 februari i år, i uppdrag att utveckla ett stöd för hälso- och sjukvården när det gäller patienter med långvariga symptom till följd av en covid-19 infektion. Uppdraget är ett viktigt steg för att stötta hälso- och sjukvården i hur de ska hantera patientflödena och för att skapa förutsättningar för uppföljning och behandling för alla patienter med postcovid oavsett vart i landet de bor.

Socialstyrelsen publicerade den 17 maj ett tredje kunskapsstöd inom ramen för sitt uppdrag, utöver det så delredovisade Socialstyrelsen och SBU i dagarna totalt tre regeringsuppdrag om postcovid.

Myndigheterna arbetar således aktivt med att löpande samla in, ta fram och sprida ny kunskap. Kunskapsstöden skapar bättre förutsättningar för att vården och dess medarbetare ska kunna ge alla patienter med postcovid en god och jämlik vård baserad på bäst möjliga kunskap, oavsett vart i Sverige de bor. Regeringen följer kunskapsläget och utvecklingen på området noggrant.

Stockholm den 2 juni 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.