medicinska aborter

Skriftlig fråga 2002/03:1146 av René, Inger (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-06-16
Besvarad
2003-07-09
Svar anmält
2003-09-16
Anmäld
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 juni

Fråga 2002/03:1146

av Inger René (m) till socialminister Lars Engqvist om medicinska aborter

En abort som sätts framkallas med hjälp av läkemedel, en så kallad medicinsk abort, kan i dag ske fram till graviditetsvecka 9. Före en abort måste en medicinsk bedömning göras och graviditetslängden fastställas, ofta genom en vaginal ultraljudsundersökning. Detta görs vanligen av en läkare. På grund av de långa väntetiderna i vissa landsting förlorar dock många kvinnor möjligheten till att välja en medicinsk abort. Resultatet blir att kvinnan i stället behöver genomgå en kirurgisk abort @ ett ingrepp som inte bara innebär en högre risk för fysiska komplikationer, det är också dyrare.

Långa väntetider skulle kunna undvikas om barnmorskor gavs möjligheten att handlägga medicinska aborter. Svenska Barnmorskeförbundet håller nu på att ta fram ett utbildningsprogram för barnmorskor dels för utförande av vaginala ultraljud, en kompetens som många barnmorskor i praktiken redan har i dag, dels för nödvändiga fördjupade farmakologiska kunskaper. Barnmorskan skulle med dessa kompetenser kunna verka i ett team där det alltid finns en gynekolog. Barnmorskan skulle i detta fall endast handlägga friska och okomplicerade graviditeter. Identifieras en avvikelse övertas omhändertagandet av kvinnan av en läkare.

Om medicinska aborter handläggs av barnmorskor skulle också kvaliteten öka genom att hela vårdkedjan hålls samman av en och samma person.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att möjliggöra för barnmorskor att utföra medicinska aborter?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1146 besvarad av

den 9 juli

Svar på fråga 2002/03:1146 om medicinska aborter

Socialminister Lars Engqvist

Inger René har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att möjliggöra för barnmorskor att utföra medicinska aborter.

En abort som sätts i gång med hjälp av läkemedel, en så kallad medicinsk abort, kan ske till graviditetsvecka 9. Före en abort måste en medicinsk bedömning göras och graviditetslängden fastställas. För att diagnostiken av graviditetslängden ska vara säker görs den vanligtvis med en vaginal ultraljudsundersökning. Det handlar också om att kunna skilja en patologisk graviditet (till exempel utomkvedshavandeskap eller missfall) från en normal. Att ställa denna diagnos har barnmorskor i allmänhet inte utbildning och kompetens för.

Det finns också kvinnor med medicinska tillstånd där komplikationer kan uppstå under abortförloppet eller efter aborten. Dessa kvinnor behöver utredas och övervakas speciellt.

Abortpiller är potenta och potentiellt farliga läkemedel och de skrivs över huvud taget inte ut på recept, utan rekvireras till den klinik som har rätt att utföra abort.

Allt detta visar, enligt min mening, att det behövs en läkare med gynekologisk kompetens i all abortvård. Jag har mot den här bakgrunden inte för avsikt att vidta några åtgärder som skulle syfta till att möjliggöra för barnmorskor att utföra medicinsk abort.

På de flesta kvinnokliniker i landet är barnmorskor på olika sätt involverade i abortverksamheten. De medverkar till exempel ofta i information före aborten och i de fall det handlar om en medicinsk abort i omhändertagandet i samband med att kvinnan får läkemedlet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.