Till innehåll på sidan

Medicinsk forskning och förutsättningarna för djurförsök

Skriftlig fråga 2005/06:940 av Widegren, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-06
Anmäld
2006-02-07
Besvarad
2006-02-15
Svar anmält
2006-02-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 februari

Fråga 2005/06:940 av Cecilia Widegren (m) till näringsminister Thomas Östros (s)

Medicinsk forskning och förutsättningarna för djurförsök

Svensk medicinsk forskning är i världsklass och många läkemedel har sett dagens ljus i svenska laboratorier. Om den svenska forskningen ska fortsätta att vara världsledande måste villkoren för djurförsök vara balanserade och sakligt grundade. När det gäller djurförsök har Sverige redan ett välutvecklat system för att pröva försöken etiskt och att arbeta med att minimera antalet försök. Att skärpa villkoren ytterligare och öka forskningens kostnader och administration kring försöken skulle vara olyckligt för den svenska forskningens konkurrensmöjligheter.

I en globaliserad värld måste de svenska konkurrensvillkoren vara jämlika med omvärldens. Näringsminister Thomas Östros har nyligen förbundit sig till strategiprogrammet Läkemedel, bioteknik och medicinteknik @ en del av Innovativa Sverige, där det sägs att förutsättningarna för djurförsök måste vara stabila.

Man frågar sig om regeringen ändå kommer att försämra möjligheterna för djurförsök och anpassa sig till krav från en högljudd minoritet @ som saknar folkligt stöd @ i stället för att lyssna till den oro för rådande förslag som finns hos forskningen, industrin, fackförbund och patientföreningar.

Vilka åtgärder avser näringsministern att vidta för att klargöra att eventuella förändringar av villkoren för djurförsök inte tillåts äventyra det strategiprogram Läkemedel, bioteknik och medicinteknik @ en del av Innovativa Sverige som ministern ställt sig bakom tidigare och som förutsätter stabila djurförsöksvillkor i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:940 besvarad av

den 15 februari

Svar på fråga 2005/06:940 om medicinsk forskning och förutsättningarna för djurförsök

Näringsminister Thomas Östros

Cecilia Widegren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att klargöra att eventuella förändringar av villkoren för djurförsök inte tillåts äventyra det strategiprogram Läkemedel, bioteknik och medicinteknik @ en del av Innovativa Sverige som jag har ställt mig bakom och som förutsätter stabila förutsättningar för djurförsök i Sverige.

Regeringen har som ett led i genomförandet av strategin Innovativa Sverige tagit initiativet till nämnda strategiprogram. Arbetet med strategiprogrammet har bedrivits i samarbete med industri, myndigheter, fackförbund, universitet och högskolor samt hälso- och sjukvårdens huvudmän.

Programmet syftar till att utveckla en gemensam strategi för att långsiktigt stärka denna sektor i Sverige. I programmet har de medverkande aktörerna gemensamt kartlagt faktorer och prioriterat åtgärder som är av betydelse för branschens förutsättningar att bedriva konkurrenskraftig verksamhet inom denna sektor som är så beroende av forskning och utveckling. Arbetet med att genomföra strategierna har redan inletts.

Avseende förutsättningarna att bedriva djurförsök i Sverige anges i strategiprogrammet att regeringen kommer att verka för att forskningen ska ha stabila förutsättningar samtidigt som ett starkt djurskydd säkerställs.

Regeringen har således tydligt klargjort att utgångspunkten för den fortsatta verksamheten inom försöksdjursområdet ska vara att forskningens och företagens möjligheter att verka även i fortsättningen ska vara trygga. Detta är samma linje som regeringen sedan tidigare driver i denna fråga och jag kan försäkra Cecilia Widegren att regeringen konsekvent kommer att fortsätta att verka för att uppnå just detta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.