mediciner för MG-sjuka

Skriftlig fråga 1997/98:768 av Fremling, Lennart (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-05-19
Anmäld
1998-05-25
Besvarad
1998-05-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:768 av Lennart Fremling (fp) till socialministern om mediciner för MG-sjuka

De som lider av den kroniska sjukdomen Myastenia Gravis (MG) använder regelbundet Mestinon eller Mytelase, vilka är långtidsverkande, och Neostigmin, som är snabbverkande. Vid årsskiftet den 1 januari 1998 slutade Pharmacia Upjohn att tillverka Neostigmin-tabletter, vilket skapade stora problem för ett antal MG-sjuka. Neostigmin tillverkas visserligen i kapslar av Apoteksbolaget men dessa har visat sig medföra svåra problem för de MG-sjuka som tidigare använde medlet i tablettform.

Nu har osäkerhet uppstått om den framtida tillverkningen av samtliga nämnda mediciner för MG-sjuka. Läkemedelsverket har ingen formell möjlighet att förhindra tillverkarna att avregistrera läkemedel som man inte vill fortsätta att tillverka.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till socialministern:

Vad avser regeringen att göra för att garantera att de MG-sjuka får tillgång till sina livsviktiga mediciner nu och i framtiden?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:768 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:768 om mediciner för MG-sjuka
    Socialminister Margot Wallström

Lennart Fremling har frågat mig vad regeringen avser att göra för att garantera att de MG-sjuka får tillgång till sina livsviktiga mediciner nu och i framtiden. Frågan är ställd med anledning av att läkemedelsföretaget Pharmacia & Upjohn har slutat att tillverka Neostigmin-tabletter vilket har skapat stora problem för ett antal MG-sjuka.

Läkemedelslagen ger inte möjlighet för Läkemedelsverket att neka ett företag att upphöra med tillverkning av ett läkemedel. De alternativ som står till buds för att ge patienterna tillgång till ett läkemedel som har tagits bort från marknaden är att läkemedlet tillverkas ex tempore (dvs. för en viss patient vid ett visst tillfälle) av Apoteket AB eller att verket beviljar licens för försäljning av liknande produkt från annan tillverkare om den farmaceutiska dokumentationen är godtagbar.

Läkemedelsverket uppger att Apoteket AB sedan februari i år tillverkar kapslar som innehåller samma substans som Neostigmin. Enligt verket är dessa behandlingsmässigt likvärdiga med Neostigmin. I motsats till Neostigmin i tablettform finns kapslarna i tre styrkor vilket bör vara en fördel för patienterna. Styrkorna är bestämda med hänsyn till erfarenhet från tidigare förskrivning. Information om detta har gått ut till samtliga apotek, MG-patientföreningen och neurologiska kliniker.

Apoteket AB uppger att man fick förhandsinformation från Pharmacia & Upjohn om deras beslut beträffande Neostigmin för att kunna förbereda kommande ex tempore-produktion. Det har inte kommit till Apoteket AB:s kännedom att användningen av kapslar skulle vara ett sämre alternativ än tabletter. En patient som tidigare önskat ta t.ex. halv tablett kan mycket väl ta bara en del av innehållet ur kapseln, om det är detta som upplevts som problem. Vidare uppger bolaget att, för den händelse den industriella tillverkningen av andra MG-mediciner skulle upphöra, man har beredskap för ex tempore-tillverkning inom den egna produktionsenheten enligt villkoren i avtalet mellan staten och Apoteket AB om läkemedelsförsörjningen i Sverige. Enligt detta avtal skall bolaget alltid kunna tillhandahålla ett läkemedel som förskrivs genom egen produktion om kommersiell tillverkning saknas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.