Medevac-förmåga i Mali

Skriftlig fråga 2016/17:338 av Lena Asplund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-16
Överlämnad
2016-11-17
Anmäld
2016-11-18
Svarsdatum
2016-11-23
Sista svarsdatum
2016-11-23
Besvarad
2016-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Vid ett flertal tillfällen har jag frågat försvarsminister Peter Hultqvist om hur arbetet går för att säkra att den svenska styrkan i Mali har tillgång till en fungerande medicinsk evakuering med helikopter, Medevac. Att denna förmåga varit bristfällig har konstaterats i en rapport från FOI. Det finns också två tillkännagivanden från riksdagen, 2014/15:UFöU3 och 2015/16:UFöU3, där regeringen uppmanas att se till att denna viktiga förmåga kommer på plats. Den tillgång till andra länders helikoptrar som funnits, och som försvarsministern hänvisade till tidigare i år, har inte varit tillfredsställande eftersom de inte har haft möjlighet att flyga i mörker.

Nu har denna problematik varit känd under flera år. Försvarsministern har tidigare sagt att dialogen med FN om Medevac-förmåga skulle fortsätta. Nu är vi många som undrar om denna dialog har gett några resultat. Säkerhetsläget i Mali har inte förbättrats­ – tvärtom. Området är fortfarande ett av de mest osäkra i världen, vilket gör det än mer angeläget att få till stånd fungerande system för medicinsk evakuering.  

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka ytterligare åtgärder har försvarsministern vidtagit och avser att vidta för att förmågan till Medevac i mörker hos den svenska militära styrkan som tjänstgör i Mali förbättras?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:338 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Dnr Fö2016/01497/MFI

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:338 av Lena Asplund (M) Medevac-förmåga i Mali

Lena Asplund har frågat mig vilka ytterligare åtgärder jag har vidtagit och avser att vidta för att förmågan till Medevac i mörker hos den svenska militära styrkan som tjänstgör i Mali förbättras.

Inledningsvis vill jag betona att säkerheten för svensk personal som tjänstgör i internationella operationer är mycket viktig. De ska ha tillgång till kvalificerad sjukvård. Försvarsmakten anpassar alltid de svenska förbandens uppträdande och utformning så att sjukvårdsberedskapen kan upprätthållas. Så också i fallet med Minusma.

Regeringen har varit mycket aktiva i frågan såväl i FN och i samtal med andra truppbidragarländer. Detta har också givit resultatet att det nu finns en civilt, av FN, kontrakterad helikopter med Medevac-förmåga på plats i Timbuktu. Då det i nuläget saknas personal med rätt kompetens har man inte kapacitet att flyga i mörker. När denna personal kommer på plats kommer man enligt FN få mörkerkapacitet. Man kan dock inte specificera närmare i tid när man uppnår de krav som ställs för mörkerflygningar. Det är FN:s ansvar att tillse att resursen bemannas och når full operativ förmåga. Detta är något som vi kontinuerligt följer.

Jag vill dock betona att Försvarsmakten, som har arbetsgivaransvar för personalen i insatsen, har förmåga att hantera nuvarande situation. Försvarsmakten har anpassat bidraget för att kunna fylla de brister som finns i sjukvårdskedjan i insatsen. Utformningen av det svenska bidraget medför att man inte är beroende av helikopter när man genomför patruller inom de av Försvarsmakten angivna tidsramarna. När man rör sig utanför dessa tidsramar tillser man att man har tillgång till helikopter samt att den framskjutna kirurgiska förmågan finns med. Denna möjliggör omhändertagande av eventuellt skadade på ett säkert sätt tills dess att den skadade kan lyftas ut med antingen helikopter eller hjulgående fordon för vidare vård.

Jag kommer fortsätta mina ansträngningar i syfte att tillse att FN lever upp till de åtaganden man gjort avseende helikoptrar under dygnets samtliga timmar. Regeringen följer frågan nogsamt.

Avslutningsvis har jag som försvarsminister fullt förtroende för att Försvarsmakten vidtar alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa personalens säkerhet såväl nationellt som internationellt.

Stockholm den 23 november 2016

Peter Hultqvist

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.