Till innehåll på sidan

Meddelarskydd för privat anställda i offentligt finansierade verksamheter

Skriftlig fråga 2011/12:133 av Axelsson, Lennart (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-11-10
Anmäld
2011-11-10
Besvarad
2011-11-16
Svar anmält
2011-11-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 november

Fråga

2011/12:133 Meddelarskydd för privat anställda i offentligt finansierade verksamheter

av Lennart Axelsson (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Jag har precis som många andra upprörts av rapporterna om hur vissa privata vårdföretag låtit jakten på höga vinster och bonusar gå ut över vården och omsorgen av äldre och människor med funktionsnedsättning.

Äldreminister Maria Larsson har enligt uppgift sagt att personalen i dessa verksamheter måste våga visa civilkurage och slå larm när de upptäcker missförhållanden på jobbet.

Nu är problemet att anställda i privata företag inte har samma skydd som offentligt anställda när det handlar om konsekvenserna av att berätta om dessa missförhållanden. Det finns ett antal exempel där personal har sagts upp efter att ha gjort precis det som Maria Larsson efterlyser.

Maria Larsson har tidigare varit helt emot att utvidga skyddet till att omfatta även privat anställda.

Min fråga är därför om statsrådet nu har ändrat uppfattning och är beredd att presentera ett lagförslag om ett utvidgat meddelarskydd som skulle ge ett stöd till de anställda som statsrådet nu vill ska ta ett ansvar.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:133 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 16 november

Svar på fråga

2011/12:133 Meddelarskydd för privat anställda i offentligt finansierade verksamheter

Justitieminister Beatrice Ask

Lennart Axelsson har frågat statsrådet Maria Larsson om hon är beredd att presentera ett lagförslag om ett utvidgat meddelarskydd som skulle ge ett stöd till de anställda så att de slår larm när de upptäcker missförhållanden på arbetsplatsen.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Frågan om det är möjligt att stärka skyddet för privatanställdas meddelarfrihet har utretts tidigare men de förslag som har lagts fram har mötts av kritik från remissinstanserna. De invändningar som har förts fram är flera, bland annat att ett förstärkt skydd skulle strida mot den grundläggande principen om att avtal – i det här fallet avtal om tystnadsplikt – ska hållas och att det skulle kunna skada såväl samarbetet och lojaliteten inom företagen som företagens konkurrenskraft. Den dåvarande socialdemokratiska regeringen gick därför aldrig fram med förslagen.

I dag bedrivs en hel del av den skattefinansierade välfärden i privat regi som inte med automatik omfattas av offentlighetsprincipen och meddelarskyddet. Regeringen avser att tillsätta en utredning för att se om det går att finna lösningar som stärker skyddet för anställda som vill kunna lämna uppgifter om missförhållanden i verksamheten. Det är viktigt att anställda bland annat inom äldreomsorgen och inom stödet till personer med funktionsnedsättning tryggt kan rapportera om förhållanden som det finns anledning att särskilt uppmärksamma.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.