medborgarterminaler

Skriftlig fråga 2001/02:844 av Johansson, Kenneth (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-06
Anmäld
2002-03-12
Besvarad
2002-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 mars

Fråga 2001/02:844

av Kenneth Johansson (c) till statsrådet Britta Lejon om medborgarterminaler

Sedan 1999 bedriver fem myndigheter försöksverksamhet med medborgarterminaler. Terminalerna är placerade på bibliotek, medborgarkontor, livsmedelsbutiker, bensinmackar m.m. Syftet är att öka tillgängligheten till service och att alla medborgare ska ges tillgång till ett brett utbud av informations- och självbetjäningstjänster till myndigheter och kommuner.

Satsningen gör den offenliga sektorn tillgängligare för medborgarna vilket är en demokratifråga. Erfarenheterna är goda.

Berörda myndigheter har, för ett år sedan, hos regeringen begärt få i uppdrag att ta fram organisations- och finansieringsförslag för utplacering av ytterligare medborgarterminaler på riksbasis. Ytterligare utplaceringar försvåras i praktiken eftersom regeringen ännu inte tagit ställning till frågan. Exempel på detta är önskemål som finns i Hedemora kommun.

Min fråga till statsrådet är:

Avser statsrådet att underlätta utplaceringar av ytterligare medborgarterminaler i landet?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:844 besvarad av

den 18 mars

Svar på fråga 2001/02:844 om medborgarterminaler

Statsrådet Britta Lejon

Kenneth Johansson har frågat mig om jag avser att underlätta utplaceringar av ytterligare medborgarterminaler i landet.

Jag vill först av allt uttrycka min stora uppskattning för det arbete som gjorts och de goda resultat som uppnåtts i den försöksverksamhet med medborgarterminaler som Kenneth Johanssons fråga avser. Att statliga myndigheter på eget initiativ samverkar med varandra och med kommunerna i gemensamma servicelösningar ser jag som mycket positivt och det är självfallet en utveckling som regeringen på olika sätt bör stödja.

Informationssamhället och den elektroniska förvaltningen måste komma alla människor till godo och får inte utestänga några grupper i samhället. För att minska riskerna för att det uppstår s.k. digitala klyftor i samhället anser jag att det är angeläget att underlätta och stimulera en ökad utbredning av medborgarterminaler.

I den skrivelse jag fått från de berörda myndigheterna uttrycks önskemål om att det skapas organisatoriska och finansiella förutsättningar för en mera omfattande och uthållig satsning på medborgarterminaler.

Jag anser att detta är en fråga som bör övervägas inom ramen för det utrednings- och utvecklingsarbete som pågår för att förbättra den elektroniska samhällsinformationen och öka förvaltningens tillgänglighet och service genom att utveckla 24-timmarsmyndigheter, dvs. myndigheter som är elektroniskt tillgängliga för informationsinhämtande och ärendehantering dygnet runt.

För att främja utvecklingen av 24-timmarsmyndigheter har regeringen uppdragit åt Statskontoret att bl.a. överväga hur en gemensam infrastruktur för den offentliga förvaltningens elektroniska informationsutbyte bör utformas och finansieras. I en gemensam skrivelse till regeringen har åtta generaldirektörer, bl.a. från de fyra myndigheter som initierat försöksverksamheten med medborgarterminaler, förklarat sin avsikt att aktivt delta i arbetet med att ta fram konkreta lösningar till former för finansiering och organisation av de gemensamma infrastrukturtjänsterna.

En särskild utredare har nyligen lämnat förslag till hur den offentliga informationsportalen Sverige direkt bör utvecklas och organiseras i framtiden.

Ökad tillgänglighet genom bl.a. medborgarterminaler på allmänna platser är en viktig del i regeringens strategi för 24-timmarsmyndigheter. I vilka former en ökad utbredning av medborgarterminaler kan stödjas kommer därför att övervägas i det fortsatta arbetet med att utveckla en för förvaltningen gemensam infrastruktur.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.