Till innehåll på sidan

maxtaxan för äldre och funktionshindrade

Skriftlig fråga 2001/02:614 av Fagerström, Ann-Marie (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-28
Anmäld
2002-02-05
Besvarad
2002-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 januari

Fråga 2001/02:614

av Ann-Marie Fagerström (s) till socialminister Lars Engqvist om maxtaxan för äldre och funktionshindrade

I sommar införs en maxtaxa för äldre och funktionshindrade. Det är en välkommen reform. Det är dock angeläget att regeringen noga följer vilka effekter den får i landets kommuner. Redan nu kommer signaler om negativa effekter. Ett exempel är Nybro. Kommunen har gjort bedömningen att ca 100 pensionärer som bor på servicehus drabbas. De kommer bara att ha en mycket liten summa kvar till övriga utgifter när kost och hyra är betalda om inte kommunen går in och subventionerar. I dag täcker kommunen upp för de pensionärer som inte har råd att betala fullt ut. Det är möjligt bl. a. genom att pensionärer med högre inkomster betalar mer än vad maxtaxan kommer att ge utrymme för. Alternativet för de berörda kommer att bli socialbidrag.

Jag vill fråga:

Vad avser socialministern att göra för att bl.a. de negativa effekter av maxtaxan för äldre och funktionshindrade jag här har redovisat ska kunna undvikas?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:614 besvarad av

den 6 februari

Svar på fråga 2001/02:614 om maxtaxan för äldre och funktionshindrade

Socialminister Lars Engqvist

Ann-Marie Fagerström har frågat mig vad jag avser att göra för att bl.a. de negativa effekter av maxtaxan för äldre och funktionshindrade som hon har redovisat ska kunna undvikas.

Flertalet av de nya och ändrade bestämmelser om avgifter inom äldre- och handikappomsorgen som riksdagen har fattat beslut om träder i kraft den 1 juli i år. Bestämmelserna ger enskilda i olika inkomstlägen ett betydligt starkare skydd mot höga avgifter jämfört med i dag. För att säkerställa att de nya och ändrade lagreglerna fullt ut efterlevs av kommunerna är det viktigt att det sker en ordentlig uppföljning och utvärdering av bestämmelserna. En sådan uppföljning och utvärdering är viktig också för att eventuella brister i lagstiftningen ska kunna identifieras.

Mot denna bakgrund har regeringen i förra veckan beslutat ge Socialstyrelsen i uppdrag att under en femårsperiod följa upp och utvärdera konsekvenser och effekter av riksdagens beslut om avgifter inom äldre- och handikappomsorg. Uppföljningen och utvärderingen ska ske såväl ur ett individperspektiv som ur ett kommunperspektiv. Socialstyrelsen ska också inom ramen för uppdraget undersöka om tillämpningen av avgiftsbestämmelserna påverkar syftena med eller tillämpningen av annan lagstiftning och andra regelverk.

Socialstyrelsen ska under uppdragsperioden årligen rapportera sina iakttagelser, analyser och slutsatser till regeringen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.