Mauretanien

Skriftlig fråga 2008/09:1096 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-07-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2009-08-13
Besvarad
2009-08-18
Svar anmält
2009-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 juli

Fråga

2008/09:1096 Mauretanien

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den 3 december anklagade Amnesty den mauretanska regeringen för rutinmässig och systematisk tortyr. Säkerhetstjänsten påstås föredra tortyr som metod när de förhör eller straffar fångar. Amnesty kunde inte fastställa den juridiska grunden för de marockanska säkerhetsstyrkornas närvaro i Mauretanien. Om EU fått detta förhållande klarlagt bör det redovisas. Sedan 2005 har Mauretanien utsatts för två militärkupper; den i augusti 2008 resulterade i att presidenten och premiärministern fängslades. Offentliga demonstrationer av politisk natur har förbjudits. AU upphävde medlemskapet i unionen och bistånd frös inne. Militärregeringen lovade att genomföra fria och öppna val. Nu har val hållits och juntaledaren Aziz har utropats som segrare samtidigt som oppositionens huvudkandidater talar om valfusk. Jag är intresserad av hur den svenska regeringen har bedömt valet, reagerat på kravet om oberoende granskning av valet och om de frysta bistånden om ca 156 miljoner euro kommer att betalas ut.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är:

Avser utrikesministern att ta några initiativ som kan förändra och förbättra den politiska situationen i Mauretanien?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1096 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 18 augusti

Svar på fråga

2008/09:1096 Mauretanien

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig vilka initiativ jag avser att vidta som kan förändra och förbättra den politiska situationen i Mauretanien.

Sverige har få bilaterala relationer med Mauretanien, men som EU-ordförandeland leder vi EU:s starka engagemang för landet. Kuppen i augusti 2008 avbröt den sköra demokratiska utveckling som påbörjats genom valet 2005. EU fördömde kuppen och frös utvecklingssamarbetet, med undantag för det humanitära biståndet. EU höll också i oktober 2008 bilaterala konsultationer inom ramen för Cotonouavtalet och uppmanade då juntan till en återgång till konstitutionellt styre genom fria val.

En internationell kontaktgrupp, där bland annat EU ingår, ledde den medling mellan oppositionen och juntan som i juni resulterade i det så kallade Dakaravtalet. I avtalet stipulerades bland annat att val skulle hållas den 18 juli och att juntaledaren general Abdelaziz skulle tillåtas ställa upp under förutsättning att han klev ned från sitt ämbete. Val hölls den 18 juli som planerat och Abdelaziz har av författningsrådet förklarats som vinnare.

Enligt internationella observatörer genomfördes valet under lugna former. Medierna har dock rapporterat om valfusk och oppositionen har framfört anklagelser om ett riggat valresultat. EU och Sverige som ordförandeland för EU har i ett uttalande välkomnat att valet ägt rum som en viktig del av Dakaravtalet men samtidigt understrukit att anklagelser om oegentligheter ska utredas på ett korrekt sätt samt att samtliga parter ska fortsätta att stödja en fredlig återgång till demokrati. EU och Sverige kommer att följa den fortsatta utvecklingen i Mauretanien mycket noggrant.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.